Mevlud

Salavat jednoga ashaba

Kategorija

Napomena
Preveo: Kenan Čemo

 اللهم صل على سيدنا محمد حتى لا يبقى من صلاتك شيء

و سلم على سيدنا محمد حتى لا يبقى من سلامك شيء

و بارك على سيدنا محمد حتى لا يبقى من بركاتك شيء

Allāhumme salli 'alā sejjidinā Muhammedin hattā lā jebkā min salātike šej',

ve sellim 'alā sejjidinā Muhammedin hattā lā jebkā min selāmike šej',

ve bārik 'alā sejjidinā Muhammedin hattā lā jebkā min berekātike šej',

 

Hazreti Poslanikovo mjesto rođenja i obilježavanje Mevluda u Mekki nekada

Autor

Kategorija

Allāhumme salli alā sejjidinā Muhammedin ve alā Āli sejjidinā Muhammed!

Hazreti pejgamber Muhammed, alejhisselam, rodio se 12. rebī’ul-evvela lunarnog kalendara, u julijanskoj godini 571. Desilo se to u mjesesu aprilu solarne godine. Hazreti Amina rodila ga je u porodičnoj kući, u mahali familije Benū Hāšim, kojoj pripada i Allahov Poslanik, a.s. Mahala i sama kuća nalaze se oko 500 metara sjeveroistočno od Kabe.

Mevlud i pojam bid’ata

Autor

Kategorija

Prije nekoliko dana stigla mi je iz Bejruta jedna knjiga pod naslovom Časni mevlud Poslanikov od el-Munāvija. Knjiga je došla, uz još neke knjige, preko mog ahbaba Samira Beglerovića. Imali smo kod njega jedan fin sohbet (sijelo, druženje). On je uzeo da pogleda knjigu i svidjela mu se. Prvo što je uočio bijaše Uvod kojeg je priredio Salāhud-dīn el-Hevvārī, posvetivši ga pojmu bid’ata (novotarije), pa mi reče kako bi bilo izvrsno to prirediti za Znake.

U susret Bajramu

Kategorija

Napomena
Autori: Beglerović Samir i Čemo Kenan

EL-WEDĀ‘, EL-WEDĀ‘, EL-WEDĀ‘ – zbogom, zbogom, zbogom!

EL-FIRĀQ, EL-FIRĀQ, EL-FIRĀQ – rastanak, rastanak, rastanak!

Ovako se u dovi opraštamo. Ovako smo se oprostili i prije dva mjeseca od najdražeg nam gosta, mubarek mjeseca ramazana. No, uvjereni u Allahovu Milost koja je obasula Zemlju u noćima i danima njegovim, veseli smo dočekali ramazanski bajram. Tako su i ovi dani kurbanskoga bajrama dati da robovi Allahovi budu zahvalni na Njegovim blagodatima, i u tim danima da se raduju.

 

Selami na našega dragog poslanika Muhammeda, alejhisselam

Kategorija

Napomena
Autor: Siddiq Osman Nurmuhammed; prijevod: Samir Beglerović

1. Selam u Mevludu autora Imama Berzendžija

Mevlud kojega napisa Imama es­-Sejjid Dža‘fer ibn Hasan ibn ‘Abdulkerim el-Berzendži (1690.-1766.), poznato je djelo muslimanske poezije koje slavi poslanika Muhammeda, alejhisselam. Uči se na Poslanikov rođendan (mevlid ili mevlud), koji pada na 12. rebiul-evvel.

Mevlud

Kategorija

1. Historijski podaci o rođenju Muhammeda, s.a.v.s.

Posljednji Božiji poslanik Muhammed, a.s., rođen je u porodici Beni – Hišam, u Mekki, u zoru, ponedjeljak, devetog rebiul-evvela (ili dvanaestog), prve godine “od događaja sa slonom” ili četrdeset godina poslije vladavine persijskog kralja Kisra (Kserska). Taj datum odgovara 20. ili 22. aprilu 571. g. po kalendaru.