O ljubavi i saburu u svjetlu Mevluda

Kategorija

 

Dragi Allah je apsolutno iznad i najsitnijeg pridruženja i u tom smislu je nezamislivo da Ga bilo ko osim Njega voli onako kako Njemu dolikuje. Jedino dragi Allah sam sebe može voljeti i spoznati onako kako Njemu dolikuje jer je Njegova egzistencija u sferi apsolutne nedosezivosti. Stvorenja Ga mogu voljeti i spoznati jedino onako kako je On zadovoljan da Ga stvorenje voli i spozna i kako to On odredi.

U ovom smislu svako od nas je stvorenje koje je dragi Allah stvorio i svako od nas ima neku deredžu (neki stepen Njegovog zadovoljstva) koju mu je dragi Allah dao. Dakle, jedino što mi možemo postići, a što je najljepše i najbolje za nas, jeste to da Ga volimo i da Mu bliski budemo onako kako je On, dragi Allah, zadovoljan da Ga mi, onakvi kakvi jesmo, volimo i približimo Mu se. U tom smislu, svaka osoba (svako od nas) može i treba da dragom Allahu upućuje dove da On podari da Ga ta osoba voli i bude Mu bliska onako kako je On zadovoljan da Ga stvorenje takve deredže voli i da Mu se približi.

Uz ovo, svako od nas može i treba da dragome Allahu upućuje dovu da, iz ljubavi prema Njemu, između svih stvorenja najviše voli Resulullaha, Muhammeda, alejhisselam, onako kako je On zadovoljan da neki čovjek voli Njegovog posljednjeg poslanika koji je pečat (hatemul-enbija) svih vjerovjesnika. Ovakva treba da bude ljubav prema Pejgamberu kod svakog čovjeka. Na ovo nas podsjeća i upozorava i Resulullah, Muhammed, alejhisselam, kada nam kaže, kako to vjerodostojni hadisi prenose, da niko neće biti istinski vjernik (mu'min) sve dotle dok mu Resulullah ne bude draži od njega samog i od njegove djece.

U ovome smislu podsjećamo i sebe i sve nas skupa da u svemu što nas zadesi, izgledalo nama to dobro ili ne, trebamo jedino vidjeti odredbu dragoga Allaha. Sve što se dešava jedino se dešava po volji i odredbi dragog Allaha. I tamo gdje su neka stvorenja u to umješana, i to se zbiva po Njegovoj odredbi, jer je nezamislivo da se nešto desi bez Njegovog znanja i bez Njegovog dopuštenja da to bude tako.

Prema tome, sve što nam se desi desilo nam se po volji i odredbi dragog Allaha i u tom smislu jedino možemo voljeti dragog Allaha i biti zadovoljni sa onim što nam se dešava jer svjedočimo da je dragi Allah apsolutno iznad najsitnijeg zla i nezamislivo je da od Njega može doći bilo šta osim apsolutnog dobra.

Ako mi vidimo dobro u onom što nam se dešava svakako trebamo da budemo zahvalni dragome Allahu, a u onome što mi ne vidimo kao dobro trebamo biti strpljivi i ne smijemo ni pomišljati da osjetimo neko nezadovoljstvo ili, ne dao dragi Allah, srdžbu što nam se desilo ono što nam se desilo i onako kako nam se desilo.

Ovako mi jedino treba da vidimo fenomene ljubavi i sabura. I ovdje nam istinsku pouku daje Resulullah, Muhammed, alejhisselam, kad nam, kako to vjerodostojni hadisi prenose, kaže da je mu'min uvijek na dobitku, ako ga pogodi dobro on je zahvalan i u tome ima nagradu, a ako ga pogodi loše on sabura i opet u tome ima nagradu.

Mevludi šerif mubarek olsun.