Mjesec redžeb

O odnosu cjeline i dijela

Kategorija

Napomena
(predavanje za Lejlei regâib)

S Božijom odredbom dočekali smo blagoslovljeni mjesec redžep. Njegovim nastupom danas s akšamom počinju ućajluci – tri blagoslovljena mjeseca: redžep, šaban i mubarek ramazan.

Prva noć mjeseca redžepa poznata je pod imenom: „Lejletur-regâib“ („Lejlei regâib“) – „Noć želja“. Po predajama, na ovu noć je blagoslovljena Amina osjetila da je noseća, da će uskoro roditi hazreti Pejgambera, alejhisselam. Sve najljepše i najpotrebnije želje koje čovjek može imati sabrane su u činu rođenja blagoslovljenoga Muhammeda.

Isra' i Mir'adž (Muhammedovo, s.a.w.s., kosmičko putovanje) V dio: Životni plan koji je zacrtan vijestima o Isra'u i Mir'adžu

Kategorija

 

Između početka i kraja: Namaz

 

Zatim je Allahov Poslanik, s.a.w.s., prošao pored skupine ljudi čije glave se lupaju kamenjem, i kada budu razlupane, vrate se u prvobitno stanje, a to im kaznu ne ublažuje, pa je upitao: ''Šta je ovo, Džibrile?''; A on je odgovorio: ''To su oni kojima je bilo teško dići glavu kada su trebali obavljati propisane namaze."

Isra' i Mir'adž (Muhammedovo, s.a.w.s., kosmičko putovanje) IV dio: Životni plan koji je zacrtan vijestima o Isra'u i Mir'adžu

Kategorija

 

1. Između početka i kraja: Džihad

 

Kako se stiže do ovog konačnog cilja na kojem se postiže zadovoljstvo, neprestano povećanje prosvijetljenosti i neprekidna sreća što, opet, biva popraćeno Božanskim zadovoljstvom, pažnjom, čuvanjem i ljubavlju?