Mjesec redžeb

O odnosu cjeline i dijela

Kategorija

Napomena
(predavanje za Lejlei regâib)

S Božijom odredbom dočekali smo blagoslovljeni mjesec redžep. Njegovim nastupom danas s akšamom počinju ućajluci – tri blagoslovljena mjeseca: redžep, šaban i mubarek ramazan.

Prva noć mjeseca redžepa poznata je pod imenom: „Lejletur-regâib“ („Lejlei regâib“) – „Noć želja“. Po predajama, na ovu noć je blagoslovljena Amina osjetila da je noseća, da će uskoro roditi hazreti Pejgambera, alejhisselam. Sve najljepše i najpotrebnije želje koje čovjek može imati sabrane su u činu rođenja blagoslovljenoga Muhammeda.

Isra' i Mir'adž (Muhammedovo, s.a.w.s., kosmičko putovanje) VI dio: Neke od posljedica Isra'a i Mir'adža

Kategorija

 

Neke od posljedica Isra'a i Mir'adža

Jedan od plodova koji je ubrala islamska zajednica (ummet) a koji je proistekao iz težnje da se vijest (o isra'u i mi'radžu) razglasi jeste taj da su se svi slabići, sumnjivci i kolebljivci izdvojili iz stasajuće islamske zajednice. Nakon što su čuli tu vijest, od onih koji bijahu primili islam, uznevjerova onaj ko uznevjerova, i odmetnu se onaj ko se odmetnu. A svi ti, da su ostali u zajednici, više bi bili faktor slabosti nego faktor snage.

Isra' i Mir'adž (Muhammedovo, s.a.w.s., kosmičko putovanje) V dio: Životni plan koji je zacrtan vijestima o Isra'u i Mir'adžu

Kategorija

 

Između početka i kraja: Namaz

Zatim je Allahov Poslanik, s.a.w.s., prošao pored skupine ljudi čije glave se lupaju kamenjem, i kada budu razlupane, vrate se u prvobitno stanje, a to im kaznu ne ublažuje, pa je upitao: ''Šta je ovo, Džibrile?''; A on je odgovorio: ''To su oni kojima je bilo teško dići glavu kada su trebali obavljati propisane namaze."

O dovi koja se uči koncem mjeseca redžepa

Kategorija

Napomena
Autor: hazreti Abdulkadir Gejlani; riječ je o jednome poglavlju iz knjige "Kitabul-Gun'ja";preveo i priredio S.B

 Naš mubarek hazreti Husejn, ljepota oba svijeta, jedan od prvaka džennetskih mladića, jedna od najdražih osoba hazreti pejgambera Muhammeda, alejhi ve ala Alihis-selam, kazuje nam slijedeći događaj.

Činili smo jedne prilike tavaf (obilazili Kabu), kad čusmo neki glas, koji kazivaše u stihovima:

 

يا من يجيب دعاء المضطر فى الظلم            يا كاشف الكرب و البلوى مع السقم

قد بات وفدك حول البيت و الحرم            و نحن ندعو و عين الله لم تنم

Riječ-dvije o Lejlei-Miradžu

Kategorija

 Ako Bog da, u srijedu, 31. augusta, u akšam, nastupa 27. dan mjeseca redžepa, noć koju muslimani tradicionalno obilježavaju kao Lejlei-Miradž.

Baš u toj noći, po mišljenju većine islamskih učenjaka, hazreti pejgamber Muhammed, alejhisselam, prebačen je u jednoj noći od Mekke do Jerusalema, od Haremi Šerifa – Kabe, časnoga Hrama (Mesdžidul Harām), do Kudsa, dalekoga Hrama (Mesdžidul Aksā), što se naziva isrā. U Kur’anu se veli:

Isra i Miradž

Kategorija

Napomena
Riječ je o prvome fusnoti-komentaru koji su rahmetli reis Čaušević i rahmetli hafiz Pandža priredili uz prijevod prvoga ajeta kur’anske sure “Isra”

 

1. Uvod

Isra se u arapskom jeziku kaže noćnom putovanju. Radi toga što se ovo čudo ili mu‘džiza Božjeg Poslanika, koja svojom veličinom zadivljuje i zapanjuje, dogodilo noću, to je i jedno kur’ansko poglavlje dobilo naziv “Isra” i u uzvišenom Kur’anu, spominjući se ovom riječju, kaže se: “Subhânellezī esrā biabdihī lêjlen”, to jest, “slavljeno je i uzvišeno Biće Onoga, koji je noću odveo roba Svoga”.

Isra' i Mir'adž (Muhammedovo, s.a.w.s., kosmičko putovanje) IV dio: Životni plan koji je zacrtan vijestima o Isra'u i Mir'adžu

Kategorija

 

1. Između početka i kraja: Džihad

Kako se stiže do ovog konačnog cilja na kojem se postiže zadovoljstvo, neprestano povećanje prosvijetljenosti i neprekidna sreća što, opet, biva popraćeno Božanskim zadovoljstvom, pažnjom, čuvanjem i ljubavlju?

Odgovor na to pitanje nalazimo u onome što je zacrtano u blagoslovljenom putovanju (tj. israu i mi'radžu), počev od otvar anja grudi, odnosno pokajanja, pa sve do: