Historijski tekstovi

Poslanička navještenja ''radosne vijesti'' o dolasku poslanika Muhammeda a.s.

Napomena
Tekst dr. Rešida Hafizovića, objavljen u Takvimu, 1986. str. 77-96

1. U v o d

Odvažavajući se na rasvjetljavanje naslovljene teme, nipošto ne želimo kod čitaoca otvoriti dojam kako ovaj rad nastoji priopćiti nešto osobito i sasvim novo. Naprotiv, rasvjetljavajući naslovljenu temu, najiskrenije želimo predočiti čitaocu povijesni put i rast ''radosne vijesti'' o dolasku posljednjeg Božjeg Izabranika, koji je obećavan kroz sva objavljena štiva svim narodima, i koji će biti poslanik-dovršitelj svih Božjih objava i poslanstava. Sa njegovim poslanjem i Objavom koju će donijeti, ''radosna vijest'' će prispjeti svojoj punini i završnici.

Lista učesnika bitke na Bedru

Napomena
Rađeno po djelu: Rahatu-l-erwah fit-tewessul bi-ehli Bedr el-kiram (Rahat za duše u približavanju plemenitim borcima Bedra)

Vezano za ovu listu postoje tri dileme. Prva se odnosi na neslaganje u broju s obzirom da je na ovoj listi navedeno ukupno 375 imena, a u nekim životopisima Poslanikovog života, barem koliko mi znamo, taj broj se kreće manje-više oko 315. Međutim, naknadno smo dobili informaciju da postoji predaja kako je oko 60 boraca koji su prvobitno krenuli na Bedr ostalo u zaštiti Medine, pa su i oni uključeni jer su obavljali odbrambeni zadatak. Zbog toga smo se odlučili da priredimo listu onakvu kakva je u izvornom dokumentu, a dragi Allah najbolje zna.