Historijski tekstovi

Kazivanje o Zulkiflu, alejhisselam, i Hezekijelu, alejhisselam

  Pitanje identiteta   Ne zna se mnogo o Zulkiflu, alejhisselam. Neki kazuju da je on jedan od Allahovih vjerovjesnika, a drugi opet kažu da je jedan od dobrih ljudi, Allahovih miljenika (evlija). Dragi Allah najbolje zna, a prihvatljivijim izgledaju mišljenja koja kazuju da je on jedan od Allahovih vjerovjesnika budući da je u tome kontekstu pomenut u časnome Kur'anu na dva mjesta:   I Ismailu, i Idrisu, i Zulkiflu (se odazvasmo), a svi su oni bili strpljivi. I obasusmo ih milošću Našom, oni doista bijahu dobri. (21:85,86)   I sjeti se Ismaila i Eljese'a i Zulkifla, svi su oni bili dobri.

Poslanička navještenja ''radosne vijesti'' o dolasku poslanika Muhammeda a.s.

Napomena
Tekst dr. Rešida Hafizovića, objavljen u Takvimu, 1986. str. 77-96

1. U v o d

Odvažavajući se na rasvjetljavanje naslovljene teme, nipošto ne želimo kod čitaoca otvoriti dojam kako ovaj rad nastoji priopćiti nešto osobito i sasvim novo. Naprotiv, rasvjetljavajući naslovljenu temu, najiskrenije želimo predočiti čitaocu povijesni put i rast ''radosne vijesti'' o dolasku posljednjeg Božjeg Izabranika, koji je obećavan kroz sva objavljena štiva svim narodima, i koji će biti poslanik-dovršitelj svih Božjih objava i poslanstava. Sa njegovim poslanjem i Objavom koju će donijeti, ''radosna vijest'' će prispjeti svojoj punini i završnici.

Lista učesnika bitke na Bedru

Napomena
Rađeno po djelu: Rahatu-l-erwah fit-tewessul bi-ehli Bedr el-kiram (Rahat za duše u približavanju plemenitim borcima Bedra)

Vezano za ovu listu postoje tri dileme. Prva se odnosi na neslaganje u broju s obzirom da je na ovoj listi navedeno ukupno 375 imena, a u nekim životopisima Poslanikovog života, barem koliko mi znamo, taj broj se kreće manje-više oko 315. Međutim, naknadno smo dobili informaciju da postoji predaja kako je oko 60 boraca koji su prvobitno krenuli na Bedr ostalo u zaštiti Medine, pa su i oni uključeni jer su obavljali odbrambeni zadatak. Zbog toga smo se odlučili da priredimo listu onakvu kakva je u izvornom dokumentu, a dragi Allah najbolje zna.

Slučaj Benu Kurejza: odgovor na jedan dio knjige Karl-Josef Kuschela ''Spor oko Abrahama''

 

 

Slučaj Benu Kurejza

Kada je prvi put u moje ruke došla knjiga Karl-Josef Kuschela ''Spor oko Abrahama''[1] već i površnim pregledom sadržaja uvidio sam autorovu želju da dadne vlastiti doprinos približavanju judaizma, kršćanstva i islama na temelju svojevrsnog povratka njihovom zajedničkom ishodištu, sadržanom u znamenitoj ličnosti Abrahama (Ibrahima, alejhisselam).

Zheng He - kineski muslimanski admiral

Napomena
preuzeto sa www.islamfortoday.com priredio: S.B.

 

Zheng He - kineski muslimanski admiral

Teško da je Ibn Battuta, poznati putopisac, znao da će nekih dvadeset i dvije godine nakon njegovoga povijesnoga dolaska u Kinu, Mongolska dinastija Yuan biti zbačena sa trona. Započela je vladavina dinastije Ming (1368.-1644.). Muslimanski dječak pomoći će kineskome princu. Taj princ postat će imperator, a taj dječak izrast će u “admirala kineske flote”.

Monah i hazreti Huseynova mubarek glava

Napomena
Suleyman el-Qunduzi, Yenabi‘u-l-mewedde, Beyrut, Mu’essetu-l-a‘lemi, 1997.;preveo i priredio: Kenan Čemo

 Zabilježeno je u povijesnim knjigama kako se mubarek glava hazreti Huseyna i glave njegovih vjernih drugova nakon masakra na Kerbeli nosila Yezīdu u Damask na uvid. S tim u vezi el-Qundūzī bilježi sljedeći događaj:

Kad god bi vojska Yezīdova zastala na putu, glavu hazreti Huseynovu bi nabili na koplje i oko nje stražu postavili. Tako jedna od stanica njihovih potrefi se kod nekakva samostana u kojem obitavaše kršćanski monah.

Čim su odsjeli, monah izađe iz samostana i upita ih o glavi koju čuvaju. Kad mu rekoše čija je to glava, on u čuđenju reče:

Krstaške vojne (I dio): Uvod

Napomena
Rađeno po knjizi "Crusades", čiji su autori Terry Jones i Alan Ereira; prevodi i priređuje Samir Beglerović Autor: Alan Ereira Terry Jones

 

1. Uvod redakcije Znaka

        

 Nailazak na ovu knjigu u svjesti probudio je sjećanja na slična djela. Skoro instiktivno, oči su u sadržaju počele tražiti već svikle naslove a u sadržaju očekivane retke. Ipak, sam predgovor autora, Teri Džonsa (Terry Jones) i Alana Ereire (Alan Ereira) te lista osoba s kojima su se autori konsultirali, među njima su trojica muslimana, probudili su znatiželju intelekta.