Monah i hazreti Huseynova mubarek glava

Napomena
Suleyman el-Qunduzi, Yenabi‘u-l-mewedde, Beyrut, Mu’essetu-l-a‘lemi, 1997.;preveo i priredio: Kenan Čemo

 Zabilježeno je u povijesnim knjigama kako se mubarek glava hazreti Huseyna i glave njegovih vjernih drugova nakon masakra na Kerbeli nosila Yezīdu u Damask na uvid. S tim u vezi el-Qundūzī bilježi sljedeći događaj:

Kad god bi vojska Yezīdova zastala na putu, glavu hazreti Huseynovu bi nabili na koplje i oko nje stražu postavili. Tako jedna od stanica njihovih potrefi se kod nekakva samostana u kojem obitavaše kršćanski monah.

Čim su odsjeli, monah izađe iz samostana i upita ih o glavi koju čuvaju. Kad mu rekoše čija je to glava, on u čuđenju reče:

''Ah kakvi ste loši ljudi vi! Da je Mesīh (‘Īsā, a.s.) imao potomka, mi bi ga u zjenice očiju naših utkali! Ah, kako li ste loši! Evo ja vam dajem 10.000 dinara samo da glava njegova ovu noć bude kod mene!''

Zločinci to objeručke prihvatiše.

Monah skide glavu sa koplja, opra je i namirisa, stavi na koljena svoja, i sve do zore pred njom plakaše. I gle, negdje u zoru ugleda kako blistava svjetlost isijava iz mubarek glave i penje se u nebeske visine.

U tom trenutku punim srcem on primi islam, i do kraja svoga života posveti se hizmećenju (služenju) Poslanikova, s.a.v.s, ehli-beyta.

Melodija života duguje slatkoću svoje tuge hazreti Husejinu. Od njega nauči stvarno značenje slobode.

(Muhammed Ikbal)

 

Mezar hazreti Husejina na Kerbeli