Osnovi i učenja islama

Tradicionalni i moderni pristupi fenomenima smrti i umiranja

Napomena
Rad je, u nešto drugačijem obliku, objavljen u: Znakovi vremena – časopis za filozofiju, religiju, znanost i društvenu praksu, br. 52/53, 2011., str. 67.-82.

 

Siže

U radu je ponuđen pregled tradicijskog i modernog pogleda na fenomene smrti i umiranja. Posebna pažnja posvećena je muslimanskom teološkom i tesavvufskom pogledu na smrt. Upoređujući različito razumijevanje svrhe umiranja i sâme smrti, u mogućnosti smo prepoznati nekoliko veoma zanimljivih karakteristika.

Ključne riječi: smrt, umiranje, bolest, drugi svijet, ahiret, berzah, puhanje u rog

 

Uvod

Iskrenost

Napomena
Autor: Mubina Moker

 Iskreno ispovijedanje vjere dug je Allahu! (Kur'an, 39:3)

Temeljni preduvjet za pravilno razumijevanje značenja ihsana i vladanje po tome jeste iskrenost (ihlās) koja predstavlja središnji, ako ne i najvažniji, segment čovjekova duhovnoga života na putu približavanja uzvišenome Bogu i traženja Njegovoga zadovoljstva. Iskrenost je čovjeku naložena Kur'anom: A naređeno im je da se samo Allahu klanjaju, da Mu iskreno, kao pravovjerni, vjeru ispovijedaju...(Kur'an, 98:5).

Istinitost - Ihlās

Napomena
Autor: Mubina Moker

 Iskrenost predstavlja jednu od najvažnijih postaja na stazi duhovnoga samoupotpunjavanja. Ovom prilikom želimo reći nešto o istinitosti (ixlās) kao najuzvišenijoj razini iskrenosti koja se očituje u odnosu na Allaha, džellešanuhu. Da bi čovjek spoznao zbiljsko značenje istinitosti treba nastojati osloboditi se licemjerstva,tajnog i javnog, u nakani, riječima i postupcima.

Jedno razmišljanje o svetosti

 Jedno od lijepih Allahovih Imena jeste i Ime ''el-Kuddus'' u značenju ''Sveti'' koje nas jasno upućuje na apsolutno nedokučivu božansku svetost koja samo Njemu, hvaljen i slavljen vječno neka je, pripada i u kojoj niko drugi osim Njega ne može imati apsolutno nikakva učešća. Drugim riječima, Božije lijepo Ime ''Sveti'' označava apsolutnu čistotu Njegove Bīti od i najsitnije izjednačenosti, usporedbe i sličnosti u odnosu na sve ostalo osim Njega.

Niko Njemu sličan nije! On sve čuje i sve vidi. (42:11.)

O sirama Božijega poslanika Muhammeda, alejhisselam, objavljenim na našem jeziku, kroz prikaz knjige Sejjida Huseina Nasra: „Muhammed – Čovjek Božiji“

Napomena
Autor: Dr. Zuhdija Hasanović

 بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين و الصلاة و السلام  على سيدنا و نبينا محمد و على آله و صحبه أجمعين

 

PROMOCIJA DJELA

MUHAMMED – ČOVJEK BOŽIJI Sejjida Huseina Nasra

 

Dragi gosti, dame i gospodo, braćo i sestre

Es-Selamu alejkum!

Pouke o moralu i Bogobojaznosti (II dio): svojstva koja treba imati i razvijati

Napomena
Derviš Spahić, ''El-ahlaku vet-takva (Pouke o moralu i Bogobojaznosti)'', knjiga je izdata od strane Starješinstva islamske zajednice BiH, Hrvatske i Slovenije u Sarajevu, 1986

 

Ko želi da njegova zarada bude poštena i halal, treba da se čuva sljedećeg:

- da bez opravdanja ne kasni na bilo koju dužnost;

- da svojim radom nikoga ne uznemirava;

- da mu je namjera sačuvati sebe i svoju porodicu od harama; a ne po svaku cijenu povećati imetak i podići standard;

- da ne pretjeruje u poslu; i

- da ne smatra da je nafaka samo od njegovog rada nego od Allaha dž. š..

  

Ebu-I-Lejs es-Samarkandi, autor djela Tenbihu-l -gafilin preporučuje još i sljedeće:

Pouke o moralu i Bogobojaznosti (I dio): važnost ahlaki-hamide

Napomena
Derviš Spahić, ''El-ahlaku vet-takva (Pouke o moralu i Bogobojaznosti)'', knjiga je izdata od strane Starješinstva islamske zajednice BiH, Hrvatske i Slovenije u Sarajevu, 1986

Biti koristan i drugima i sebi - treba da bude stalna težnja svakog čovjeka, a da bi bio koristan i sebi i dru gima on, prije svega, mora posjedovati dobru i plemenitu dušu i srce, mora svjesno i svim svojim snagama nastojati da svoje kompletno biće okiti plemenitim i pozitivnim svojstvima. Na taj način on će, prije ili kasnije, steći do­bro, ispravno i pozitivno vladanje i ponašanje. Ukratko, njegov stav prema sebi i svojoj okolini biće islamski, jer će biti u skladu sa islamskim učenjem.

Allahovo svjetlo

Napomena
Dio iz knjige istog autora ''Snagom vjere do savršenstva duše'', autora Munira Gavrankapetanovića

 

1. Allahovo svjetlo

Dragi mladiću, djevojko, čovječe, ti koji vjeruješ, tebi govorim...

Nalaziš se u svijetu koji te okružuje u svoj svojoj čudesnoj raznolikosti. Na svakom koraku susrećeš život koji nastaje, traje i gasi se. Smrt, nijemi svjedok čuda, svakodnevno, u svim mogućim oblicima prolazi, bliže ili dalje, pored tebe. Kao da te želi upozoriti na ozbiljnost svih događaja koji se zbivaju.