Osnovi i učenja islama

Tradicionalni i moderni pristupi fenomenima smrti i umiranja

Napomena
Rad je, u nešto drugačijem obliku, objavljen u: Znakovi vremena – časopis za filozofiju, religiju, znanost i društvenu praksu, br. 52/53, 2011., str. 67.-82.

 

Siže

U radu je ponuđen pregled tradicijskog i modernog pogleda na fenomene smrti i umiranja. Posebna pažnja posvećena je muslimanskom teološkom i tesavvufskom pogledu na smrt. Upoređujući različito razumijevanje svrhe umiranja i sâme smrti, u mogućnosti smo prepoznati nekoliko veoma zanimljivih karakteristika.

Istinitost - Ihlās

Napomena
Autor: Mubina Moker

 Iskrenost predstavlja jednu od najvažnijih postaja na stazi duhovnoga samoupotpunjavanja. Ovom prilikom želimo reći nešto o istinitosti (ixlās) kao najuzvišenijoj razini iskrenosti koja se očituje u odnosu na Allaha, džellešanuhu. Da bi čovjek spoznao zbiljsko značenje istinitosti treba nastojati osloboditi se licemjerstva,tajnog i javnog, u nakani, riječima i postupcima.

Jedno razmišljanje o svetosti

 Jedno od lijepih Allahovih Imena jeste i Ime ''el-Kuddus'' u značenju ''Sveti'' koje nas jasno upućuje na apsolutno nedokučivu božansku svetost koja samo Njemu, hvaljen i slavljen vječno neka je, pripada i u kojoj niko drugi osim Njega ne može imati apsolutno nikakva učešća. Drugim riječima, Božije lijepo Ime ''Sveti'' označava apsolutnu čistotu Njegove Bīti od i najsitnije izjednačenosti, usporedbe i sličnosti u odnosu na sve ostalo osim Njega.

O sirama Božijega poslanika Muhammeda, alejhisselam, objavljenim na našem jeziku, kroz prikaz knjige Sejjida Huseina Nasra: „Muhammed – Čovjek Božiji“

Napomena
Autor: Dr. Zuhdija Hasanović

 بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين و الصلاة و السلام  على سيدنا و نبينا محمد و على آله و صحبه أجمعين

Pouke o moralu i Bogobojaznosti (II dio): svojstva koja treba imati i razvijati

Napomena
Derviš Spahić, ''El-ahlaku vet-takva (Pouke o moralu i Bogobojaznosti)'', knjiga je izdata od strane Starješinstva islamske zajednice BiH, Hrvatske i Slovenije u Sarajevu, 1986

 

Ko želi da njegova zarada bude poštena i halal, treba da se čuva sljedećeg:

- da bez opravdanja ne kasni na bilo koju dužnost;

- da svojim radom nikoga ne uznemirava;