Bajrami

Bajram – dani veselja i radosti

Kategorija

Napomena
Autor: hfz Ćeman, Nedžad Fatić, Almir

 

1. Šerijatski dokazi o klanjanju bajram – namaza

Kur'an a.š.: U poglavlju el-Kevser, 2.: Pa klanjaj svome Gospodaru i kolji kurban. U poglavlju el-E'ala,14-15.: Uistinu je postigao spas onaj koji se očisti i spominje ime svoga Gospodara i klanja. U komentarima Kur'ana se navodi da se riječi ¨klanjaj¨ i ¨klanja¨, u navedenim ajatima odnose na klanjanje Bajram-namaza.

Sunnet Allahovog Poslanika a.s.: U vjerodostojnim hadisima je potvrđeno da je Allahov Poslanik redovito klanjao Bajram-namaz. 
 

Danas trebamo biti svi zajedno

Kategorija

Napomena
Bajramska poruka reisa ef. Cerića (objavljeno u novini “Dnevni Avaz”, srijeda i četvrtak, 19. i 20. januar/siječanj 2005., str. 3.)

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, koji predvodi bosanske muslimane na hadžu, poslao je iz Meke bajramsku poruku u kojoj se kaže:

- Hadžijski ili Kurban-bajram, kao što se u nazivu može prepoznati, ima dva značenja. Prvo značenje je univerzalno – hadž. Drugo značenje je partikularno – kurban.

        Hadžijski bjaram, dakle, označava visoki stepen kolektivne vjere muslimana kroz manifestaciju hadža; Kurban-bajram označava visok stepen osobnog i porodičnog čina vjere kroz obred kurbana.

Nekoliko riječi o Bajramu

Kategorija

 Među Ademovim, alejhisselam potomstvom, odnosno unutar cjelokupne ljudske civilizacije, još od pamtivjeka je prisutan fenomen praznika (blagdana). Ovaj termin uvijek je označavao dane od posebnog značaja, svečane dane u kojima pripadnici konkretne ljudske zajednice nastoje obilježiti neke značajne vrijednosti koje baštine u svojoj tradiciji.

O bajramima

Kategorija

Napomena
Riječ je o jednome poglavlju iz knjige Muhameda Seida Serdarevića

 

1. Općenito o bajram-namazu

Namaz dvaju bajrama je vadžib (obaveza) čovjeku koji je dužan klanjati džumu. Za valjanost ovih namaza uvjeti su isti kao i za džumu osim hutbe koja je ovdje sunnet. Zato se bajram-namaz može obaviti i bez hutbe, iako je ne valja izostaviti kao i proučiti je prije bajram-namaza. 
 

2. Stvari koje je pohvalno (mendub) uraditi pri Ramazanskome baramu

 Pri Ramazanskom bajramu je mendub (pohvalno):

Ramazanski bajram i Dan šehida

Kategorija

 

Ramazanski bajram (05.- 07. XII)

Dan ramazanskoga bajrama jeste jedan od dva blagdana konstitutivno utemeljena Tekstom (Kur’anom i Sunnetom- postupcima, govorom, odobravanjem i prećutnim odobravanjem Muhammeda, alejhisselam). Zbog veličine poruke Bajram, uopće, uistinu zahtijeva više novinskoga prostora od šturoga objašnjenja razloga kalendarskoga obilježavanja.