Ramazanski bajram i Dan šehida

Kategorija

 

Ramazanski bajram (05.- 07. XII)

Dan ramazanskoga bajrama jeste jedan od dva blagdana konstitutivno utemeljena Tekstom (Kur’anom i Sunnetom- postupcima, govorom, odobravanjem i prećutnim odobravanjem Muhammeda, alejhisselam). Zbog veličine poruke Bajram, uopće, uistinu zahtijeva više novinskoga prostora od šturoga objašnjenja razloga kalendarskoga obilježavanja.

          Muhammed, alejhisselam, je za ramazanski bajram rekao: “Kada nastupi Bajram, Allah oslobodi od džehennema (pakla) toliko ljudi koliko ih je oslobodio u svim noćima tog ramazana, trideset puta po šezdeset hiljada.” (Hadis bilježi učenjak Bejheki)

          Ukratko rečeno, ramazanski bajram predstavlja poljubac rose s Božijega Lica koje cjeliva žednu i gladnu dušu zaljubljenoga, vjernika koji iskreno Boga dragoga ljubi. Zaljubljeni (vjernik) je zaboravio na hranu, piće, na sve oko sebe a, naposljetku, i na sebe, i poptpuno se izgubio u svjetlosti Božijega Lica. Sada, on uživa u ćutanju Božije blizine (Al-Qurb) kao nagovještaja sigurnoga Smiraja.

          Ramazanski bajram se obilježava tri dana.ž

Dan Šehida (06. XII)

Muslimani Bosne i Hercegovine tradicionalno obilježavaju drugi dan Ramazanskoga bajrama kao Dan šehida.

Šehidi su vjernici ubijeni u borbi koja je propisana isključivo šerijatskom normom. Jedini legitimni izraz borbe jeste džihad- borba na Božijemu putu. Najkraće rečeno, džihad je svako nastojanje, zalaganje čovjeka da Božija riječ bude “gornja”.

          Na dan šehida Bošnjaci i svi muslimani Bosne i Hercegovine obilaze greblja (mezarove) šehida, sjećaju se ovozemnoga druženja sa njima i, nadasve, uzimaju pouku čistote i iskrenosti vjerovanja u jedini vrijedan cilj- zadobivanje Božijega zadovoljstva.