Kritika društva

Igre na (ne)sreću

Autor

Kategorija

 Raširenost i popularnost igara na sreću u Bosni i Hercegovini prisutna je već duže vrijeme. Visoki iznosi novca i rekordne uplate za loto i bingo pokuzuju da stotine hiljadâ ljudî svake hefte učestvuju u igrama koje sve više prerastaju u svojevrsni ritual. Posebno je zabrinjavajuća pojava koliko se mladih ljudi može vidjeti kako u sportskim kladionicama smjerno kao redovnici čekaju da uplate svoj “dobitni listić”.

Vi “kulturno” uživajte, a nas pustite da religiozno živimo

Kategorija

Napomena
Preuzeto iz novine Preporod, 15. septembar 2000., br. 18/691, str. 19. Autor: Dr. Adnan Silajdžić

 Apsolutnu zbrku u domaćoj kulturi ponajbolje pokazu ju naši mediji. Fenomenu moderne kulture se u tolikoj mjeri pristupa ne kritički, površno i neodgovorno da ta pojava ozbilj nim i obrazovanim čitateljima postaje odveć zamornom i iriti rajućom.

Religijske slobode i islamske tradicijske manjine u muslimanskim zemljama II dio

Autor

Kategorija

Napomena
Libanon, vjerska struktura puka i religijske slobode

 

1. Heterogenost Libana

 

Libanon je jedna od površinom najmanjih arapskih zemalja (10 452 četvorna kilometra), no strukturom njenog stanovništva zasigurno najheterogenija arapska, ako ne i svjetska država.

Razjedinjenost i strančarstvo

Kategorija

Napomena
Preuzeto iz novine el-Ehram, august 2002., br. 599; prijevod: Samir Beglerović Autor: Edward Said

 Ono što se krije iza često citiranoga izvještaja iz 2002. godine - UNDP Arab Human Development Report (Izvještaj o demografiji Arapa Razvojnoga projekta Ujedinjenih naroda) - jeste neuobičajeni nedostatak koordinacije između arapskih zemalja. Postoji izvjesna doza ironije u činjenici da se o Arapima u ovome i drugim izvještajima govori i obraća kao grupi premda teško da oni tako djeluju, kao jedno, izuzev u negativnome smislu.