Kritika društva

Libanon

Kategorija

 

Geografija

Libanon je jedna od najmanjih arapskih država. Čini je nešto više od 10.000 kvadratnih kilometara, što je pet puta manje od Bosne i Hercegovine. Zemlja je smještana na istočnim obalama Sredozemlja, južno i zapadno od Sirije a sjeverno od Izraela i Palestine. Glavni grad je Bejrut.

Hadž - privilegija bogatih

Kategorija

 

1. Uvod

Već nekoliko godina gledamo lijepo osmišljene reklame za odlazak na hadž. Vjerovatno svakom muslimanu i muslimanki kad ih ugleda probudi se u njemu neka vrsta žala za Mekkom i Medinom, za Kabom, za Resulullahom a.s. No, prvo što upada u oči jeste boldirana cijena tog mubarek putovanja, novac koji mnogima djeluje nedostižan.

Za moralnu obnovu društva potrebno je više hrabrosti

Kategorija

Napomena
Bajramska hutba Reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića

 

1. Uvod

Vjera je mir, kao što je pravda poštenje; istina je sigurnost kao što je moral zdravlje jednoga društva.

Ako nema vjere među ljudima, nema mira među narodima; ako nema pravde u vlasti, nema poštenja u ljudima; ako nema istine u ljudima, nema sigurnosti među narodima; ako nema morala u duši, nema zdravog društva.

Igre na (ne)sreću

Autor

Kategorija

 Raširenost i popularnost igara na sreću u Bosni i Hercegovini prisutna je već duže vrijeme. Visoki iznosi novca i rekordne uplate za loto i bingo pokuzuju da stotine hiljadâ ljudî svake hefte učestvuju u igrama koje sve više prerastaju u svojevrsni ritual. Posebno je zabrinjavajuća pojava koliko se mladih ljudi može vidjeti kako u sportskim kladionicama smjerno kao redovnici čekaju da uplate svoj “dobitni listić”.

Vi “kulturno” uživajte, a nas pustite da religiozno živimo

Kategorija

Napomena
Preuzeto iz novine Preporod, 15. septembar 2000., br. 18/691, str. 19. Autor: Dr. Adnan Silajdžić

 Apsolutnu zbrku u domaćoj kulturi ponajbolje pokazu ju naši mediji. Fenomenu moderne kulture se u tolikoj mjeri pristupa ne kritički, površno i neodgovorno da ta pojava ozbilj nim i obrazovanim čitateljima postaje odveć zamornom i iriti rajućom. Dok se raznolikim obli cima potrošačke kulture (svijet šou-biznisa) pristupa "objektiv­no" i pozitivno, dotle se čovjeko vu religioznost i religijsku kultu ru još uvijek nastoji smjestiti u muzeje ljudske povijesti.

Religijske slobode i islamske tradicijske manjine u muslimanskim zemljama

Autor

Kategorija

Napomena
Libanon, vjerska struktura puka i religijske slobode

 

1. Heterogenost Libana

Libanon je jedna od površinom najmanjih arapskih zemalja (10 452 četvorna kilometra), no strukturom njenog stanovništva zasigurno najheterogenija arapska, ako ne i svjetska država.

Ogromnu većinu stanovništva (95) čine Arapi. Oko 70 % pučanstva čine muslimani, među kojima je pet priznatih grupa (sunnije, šiije, druzi, ismailije i alewije).

Razjedinjenost i strančarstvo

Kategorija

Napomena
Preuzeto iz novine el-Ehram, august 2002., br. 599; prijevod: Samir Beglerović Autor: Edward Said

 Ono što se krije iza često citiranoga izvještaja iz 2002. godine - UNDP Arab Human Development Report (Izvještaj o demografiji Arapa Razvojnoga projekta Ujedinjenih naroda) - jeste neuobičajeni nedostatak koordinacije između arapskih zemalja. Postoji izvjesna doza ironije u činjenici da se o Arapima u ovome i drugim izvještajima govori i obraća kao grupi premda teško da oni tako djeluju, kao jedno, izuzev u negativnome smislu.

Religijske slobode i vjerske manjine u muslimanskim zemljama - I dio

Autor

Kategorija

Napomena
Religijske (ne) slobode u Saudijskoj Arabiji

 

1. Muslimanske manjine

Hanbelijski mezheb koji dominira samo u središnjem dijelu države (Nedžd) je službena pravna škola po kojoj se donose i zakonski akti. Sve muftije u zemlji se redovno biraju iz njenih redova. Ostala tri sunnijska mezheba (šafije, malikije i hanefije) dominiraju na zapadu zemlje. Na istoku zemlje većinu čine šiije duodecimalisti uz nešto malo šafija i hanbelija, dok na jugu obitavaju šiije ismailije, šiije zejdije, te nešto malo pripadnika hanbelijske pravne škole.

 Sunnijske manjine