Kur'an

O Kur'anu i zikrullahu u svjetlu približavanja dragom Allahu

Kategorija

Zikrullah je pojam koji ima značenje i upućuje na značenje, spominjanja dragog Allaha. Ovo spominjanje dragog Allaha ustvari znači sjećanje na Njega, znači eliminaciju zaborava na Njega. Dakle, zikrullahom, spominjanjem Njega i eliminacijom zaborava na Njega putem sjećanja na Njega ustvari se svjedoči On, dragi Allah, svjedoči se i osjeti prisustvo dragoga Allaha i bliskost Njega.

Ajetul Kursija

Kategorija

Napomena
Predavanje održano u Magribiji džamiji, u mjesecu ramazanu 1430. god. po Hidžri, septembar 2009. god.

 

 

أَللهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ. لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ. لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِوَمَا فِي اْلأَرْضِ. مَنْ ذَا الَّذيِ يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ. يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلاَ يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاءَ. وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَاْلأَرْضَ. وَلاَ يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا. وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ.

(البقرة، 255.)

 

 

Prvi vedžh: Prijevod i napomene

 

Naučna ispitivanja potvrdila fiziološka djelovanja Kur'ana na njegove slušaoce

Kategorija

Napomena
bjavljeno u islamskim informativnim novinama ''Preporod'', broj 9/754 od 01.05.2003. godine. Sa arapskog izvornika preveo Nermin Čanić.

Kur'an je bio i jeste, i zauvijek će ostati, mu'džiza kako je to Uzvišeni Allah odredio da bude. U svakom vremenu otkrivaju se blagodati, riznice i pokazuju svijetu njegove nadnaravnosti.

On uvijek nosi novinu (svježinu) i vrijeme ga ne može prevazići. On je nadnaravnost koju ne može potpuno spoznati ni jedno biće. Allah je odredio njegovo čuvanje (pamćenje) kao što je odredio i prsa koja će ga nositi, čuvati. A ljudi su se obavezali da će ga učiti i svetim smatrati, zaranjati u njegove dubine kako bi vadili njegove bisere do kojih mogu doći.