Mjesec šaban

Lejlei-berat – Noć oprosta

Kategorija

Napomena
Autor: www.rza.co.za Uredništvo stranice; Preveo i priredio: Samir Beglerović

1. Uvod

Petnaesta noć mjeseca šabana noć je izuzetnoga blagoslova. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca šabana. Razlog imenovanja ove noći Noću oprosta, Lejlei-berat, traženje oprosta od azaba (kazne) i nesreće, jeste što se u ovoj noći bereket (blagoslov) i prihvatanje kajanja mogu zaslužiti. Na perzijskome i urdu jeziku, Lejlei-berat naziva se Shabbe Baraat.

Mjesec šabana

Kategorija

Napomena
Autor: www.madinahmasjid.com Uredništvo stranice; Preveo i priredio: Samir Beglerović

 

1. Općenito

Šaban je osmi mjesec islamskoga kalendara. Doslovno značenje riječi “šaban” je: širiti i dostaviti. Za vrijeme ovoga mjeseca blagoslovi se spuštaju a učinjena i neizvršena djela svake osobe se dostavljaju.

Početak mjeseca šabana

            Blagoslovi se ozbiljuju i postupno narastaju da bi u sredini mjeseca šabana dosegli izuzetno velik broj te upotpunosti dosegli svoj zenit krajem mjeseca ramazana.

Šta je to mjesec šaban?

Naročito značenje mjeseca šabana i Božanski oprost spuštan u ovome mjesecu

Kategorija

Napomena
Autor: Rahmani Imam Babar; prijevod: Samir Beglerović

 

1. Uvod

Allahov voljeni poslanik, Muhammed, alejhisselam, rekao je: “Šaban je moj mjesecm redžeb je Allahov mjesec a mjesec ramazana mjesec je moga ummeta (zajednice). Šaban je mjesec pokajnika dočim je mjesec ramazana mjesec pročišćenja.”

             “Šaban je mjesec između redžeba i mjeseca ramazana. Ljudi ga zanemaruju ali se u tome mjesecu dobra djela sluga podižu Gospodaru svih svjetova tako da bih ja volio da moja djela budu podignuta dok postim.”

Ukratko o Noći oprosta (Lejlei-berat)

Kategorija

 Ako Bog da, u mjesecu oktobru, dana 20., 2001. godine, očekuje nas još jedna blagoslovljena noć. Riječ je o Noći oprosta, Lejlei berat.

Po običaju kojega preporuči hazreti Muhammed, alejhisselam, dan nakon ove noći provodi se u postu, a sama noć u povećanome iskazivanju slavljenja Boga dragoga - ibadetu.

Ibn Madždže bilježi Vjerovjesnikovu, alejhisselam, izreku: "Kada nastupi petnaesta noć šabana, bdijete u njoj, a dan koji slijedi postite."