Otac i sin

Kategorija

Napomena
Priređeno usmeno predanje Autor: Samir Beglerović

“Gospodar tvoj da samo Njemu robujete naređuje

i da roditeljima dobročinstvo činite!

Akoli ijedno od njih kod tebe starost doživi,

ili pak oboje njih, ti im ni ‘uh’ ne reci i na njih ne podvikni,

i plemenitom riječju im zbori!

 

I krilo poniznosti iz samilosti im rasprostri i reci:

‘Gospodaru moj, Ti im se smiluj

baš kao što su i oni mene njegovali

kad sam bio mali!’ ”

(Kur’an, sura Noćno putovanje, ajet 23., 24.)

 

 Jedan stari čovjek sjedaše u dvorištu svoje kuće zajedno sa sinom koji upravo završi visoke studije. Iznenada, vrana sletje na zid. Otac upita sina: “Šta je ono?” Sin odgovori: “To je vrana.”

Nakon izvjesnoga vremena, otac upita ponovo: “Šta je ono?” Sin odgovori: “To je vrana.”

Prođe nekoliko minuta a otac ponovo upita, treći put: “Šta je ono?” Sin odgovori: “Oče, upravo sam ti rekao da je to vrana.” Ne prođe dugo a otac opet upita: “Šta je ono?” Ovoga puta na sinovljevu licu mogla se vidjeti mala usplahirenost: “Oče, to je vrana, vrana!” Ponovo otac upita: “Šta je ono?” Ovaj put sin odgovori grubim tonom: “Oče, non-stop pitaš jedno te isto iako ti stalno odgovaram da je to vrana. Zar nisu u stanju razumjeti?”

Otac ustade i ode do sobe. Ubrzo se vrati noseći svoju staru svesku-dnevnik. Otvarajući stranicu, reče sinu da pročita ono što je na toj stranici zapisano. Sin pročita:

 “Danas je moj malehni sin sjedio sa mnom u našemu dvorištu kad doletje vrana. Sinčić me je dvadeset i pet puta upitao: ‘Šta je ono?’, i dvadeset i pet puta mu odgovorih, nimalo iznerviran, da je to vrana. Ono što osjećah bila je ljubav prema mome nevinome sinčiću.”

Tada je otac objasnio sinu razliku između očeva i sinovljeva stava: “Kada si bio malešan, postavio si mi ovo pitanje dvadeset i pet puta i niti jednom nisam bio iznerviran tvojim pitanjima već ti uporno odgovarah. A kada sam ja tebi danas postavio isto pitanje ali ponavljajući ga samo pet puta, ti si se iznervirao, ljutnuo i bio nestrpljiv sa mnom.”

                                    * * * 

Došao neki čovjek Allahovome Poslaniku pa ga zapitao: “Allahov Poslaniče! Ja sam stavio svoju majku za vrat pa sam je nosio više od dvije milje i to po tako usijanom pijesku da bi se komad mesa na njemu ispekao. Da li sam time iskazao dužnu zahvalnost prema svojoj majci?”

Muhammed, alejhisselam, odgovori: “Možda je time iskazana najobičnija pažnja.”

(Hadis, govor Muhammeda, alejhisselam, bilježi et-Taberani)