Oporuka hazreti Jahje (Ivana Krstitelja), alejhisselam

Kategorija

Napomena
Priredio S.B.

 Na putu Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima na najljepši način raspravljaj! Gospodar tvoj zna one koji su zalutali s puta Njegova, i On zna one koji su na pravom putu.

 

(Kur'an, sura en-Nahl, 125.)

 

 

 

Uzvišeni Allah naredio je hazreti Jahjau (Ivanu Krstitelju), alejhisselam, da Israelićane obaveže sa pet stvari. Hazreti Jahja, alejhisselam, zaboravio je na tih pet stvari, pa ga je hazreti Isa (Isus), alejhisselam, podsjetio na njih. Hazreti Jahja, alejhisselam, rekao je:

Prvo: “Uzvišeni Allah mi je naredio da obožavamo samo Njega, i da Mu nikoga ne smatramo ravnim. To bi bilo slično kao kada bi čovjek svojim ličnim sredstvima - novcem ili zlatom - kupio sebi roba, pa ovaj počne raditi i zaradu davati nekom drugom. Ko bi od vas volio da ima takvoga roba? ALlah vas je stvorio i dao vam nafaku, pa Ga obožavajte i nemojte Mu ni u čemu sudruga pripisivati!”

Drugo: “Naređujem vam da klanjate namaz, jer Allah okreće svoje Lice prema Svome robu, sve dok se on ne okrene od Njega. Zato se nemojte okretati u manazu!”

Treće: “Naređujem vam da postite, jer to Allah poredi sa čovjekom koji se namirisao mošusom, pa svi oko njega osjećaju njegov miris. Zaista je zadah iz usta postača Allahu draži od miomirisa miska!”

Četvrto: “Naređujem vam da dajete sadaku (iskreno udjeljivanje), jer to liči na čovjeka koga je zarobio neprijatelj, svezao mu ruke oko vrata i pošao da ga posiječe, a on zamoli: `Hoćete li mi dopustiti da se otkupim?´ I tako on počne davati i malo i puno, dok se potpuno ne iskupi!”

Peto: “Naređujem vam da puno spominjete uzvišenoga Allaha (zikr) jer to liči na čovjeka koga neprijatelj užurbano prati po njegovome tragu, pa se domogne dobro utvrđene tvrđave i tu se skloni. Čovjek je najzaštićeniji od šejtana (đavla) dok se sjeća uzvišenoga Allaha!”

(Iz knjige “Kazivanja o vjerovjesnicima”)

 

 

 

Rekao je hazreti Muhammed, alejhisselam:

 

Vjera je savjetovanje.

 

Ashabi upitaše:

 

“S kime?”

 

Hazreti Pejgamber, alejhisselam, odgovori:

 

S Allahom, Poslanikom, vjernicima, starješinama i ostalim muslimanima.

 

(hadis, govor hazreti Muhammeda, alejhisselam, prenosi Temim ed-Dari, a bilježi Muslim)