Mesh po čarapama

Autor

 

Mesh po čarapama

Sve šerijatsko-pravne škole slažu se da je prilikom uzimanja abdesta (ar. wudū’ ) umjesto pranja nogu do iza članaka dozvoljeno samo potrati mokrom (mesh) rukom preko mestvi (vrsta kožnih navlaka koje se oblače na nogu) i to pod uvjetima:

1. da su se mestve obukle dok smo bili pod abdestom

2. da mestve sežu do iza članaka

Hasan Basrī pripovijeda kako je od 70 ashaba čuo da je Poslanik, s.a.v.s., činio mesh po mestvama (ar.huffeyn).

Iako mesh spada u kategoriju olakšica (ar. ruhsa), s obzirom da ga je i Poslanik, s.a.v.s., praktikovao, on niukoliko ne umanjuje vrijednost abdesta.

Također, prema hadisu znamo kako se mesh može uzmati jedan dan i jednu noć (24 sahata) od trenutka kada prvi put izgubimo abdest dok smo u mestvama. Za musafira (putnika) to vrijedi tri dana i tri noći. Nakon toga, ako želimo obnoviti abdest, potrebno je skinuti mestve i uzeti abdest uz pranje nogu. Abdest uzet uz olakšicu mesha bit će pokvaren i ako skinemu jednu ili obje mestve.

U poznatom djelu hanefijskog fikha (šerijatskog prava) el-Ihtiyār li-ta‘līli-l-muhtār stoji kako je mesh dozvoljeno uzimati i preko čarapa (ar. džewārib)I jer je i Poslanik, s.a.v.s., uzimao mesh preko čarapa, no uvjet je, kažu, da su čarape guste (heīneyn) ili pojačane kožom (mudželledeyn), ili pak pođonjene (muna‘‘aleyn).

Da je i Poslanik, s.a.v.s., uzimao mesh preko čarapa prenosi desetero ashaba. Ovo je stav hanefijske pravne škole.

Uzimanje mesha preko čarapa su odobravali ashabi poput Ebū Bekra, Omera, Bilāla, ‘Ammār ibn Yāsira, r.a., itd., dok Ebū Dāwūd u svojoj zbirci hadisa izričito veli kako su mesh po čarapama prakticirali h.Alija, Ebū Mes‘ūd, Enes ibn Mālik, r.a., i drugi.

Prema tome, dozvoljeno je uzimati mesh preko čarapa ukoliko su gusto pletene, a to su bez dvojbe naše vunene čarape.

Sličan stav zauzima i šafijska pravna škola, dočim je najoštriji stav kod malikija.

Suvremeni pravnik dr.Ahmed el-Kurdī to precizira pa u jednoj od svojih fetvi kaže kako je mesh dozvoljeno činiti po onim črapama koje se ne bi izderale nakon jedne milje hodanja (gradskim) ulicama.

Ipak, jedan broj učenjaka odobrava uzimanje mesha i preko tanjih čarapa, onih koje se uglavnom i nose u današnje vrijeme.

Tako muftija Hāmid b. ‘Abdullāh kaže kako ne postoji ni jedan jasan dokaz da čarape moraju biti guste, tj. debele. Hadisi koji govore o Poslanikovu, s.a.v.s., uzimanju abdesta uz mesh preko čarapa ne preciziraju kakve su čarape bile, tanke ili debele.

Ovom stavu sklona je selefijska škola mišljenja. Ipak, i tu se postavlja uvjet, a to je da čarape ne smiju biti providne, tj. toliko tanke da se kroz njih jasno vidi noga, kao i ženske najlon čarape.