Deset pravila lične higijene

Kategorija

Autor

 Muslim u svom Sahīhu i Ahmed ibn Hanbel u svom Musnedu od h.Aiše bilježe da je Pejgamber, s.a.v.s., rekao:

Deset stvari je od fitreta (iskonske prirode):

1)  potkresivanje brkova (kod muškaraca),

2)  puštanje brade (kod muškaraca),

3)  upotreba siwāka / miswāka (za higijenu zuba),

4)  ispiranje nosa vodom,

5)  rezanje noktiju,

6)  pranje ruku među prstima i zglobovima,

7)  uklanjanje dlaka ispod pazuha (pincetom),

8)  brijanje oko stidnih mjesta,

9)  pranje nakon obavljene nužde,

10) ispiranje usta i grla vodom.

 

Posebnu pažnju u gore navedenom hadisu skrećemo na uklanjanje dlaka ispod pazuha i oko stidnih mjesta. Ovaj sunnet koji se odnosi i na muškarce i na žene, rekli bismo, kako je u današnje vrijeme masovno zapostavljen. Naša savršena vjera propisuje logičke i prirodne zakonitosti u svemu, pa tako i u higijeni. Logično je da dlake treba uklanjati tamo gdje se najviše kupi prljavštine i neugodnog mirisa. To su upravo mjesta ispod pazuha i oko stidnih mjesta. Kakvog li paradoksa, danas je jedan od znakova držanja do lične higijene biti redovito obrijane brade, a o dlakama ispod pazuha i oko stidnih mjesta uopće se i ne razmišlja. S druge strane, dlake na tim mjestima imaju i muškarci i žene, dočim su samo muškarci odlikovani bradom, koja u sebi nosi i jednu vrstu bereketa, pa je i prilikom puštanja brade adet (običaj) proučiti prigodnu dovu. Toliko o tome.

Također, vrlo važno pitanje na kojeg trebamo obratiti posebnu pažnju jeste i pranje nakon obavljenje nužde. Autentični hadisi nam govore da je za pranje stidnih mjesta nakon obavljene nužde (i male i velike) Poslanik, s.a.v.s., koristio vodu. Ovo posebno vrijedi za veliku nuždu. Samo u situacijama kada nemamo vode dozvoljeno je koristiti i neko drugo sredstvo za uklanjanje tragova mokraće i izmeta, npr. toalet papir. Kad bi se našao van grada, a nije imao vode, Poslanik, s.a.v.s., je koristio kamenčiće, i to neparan broj. Uđemo li u bilo koji javni WC na Zapadu, npr. na aerodromu, prijatno će nas iznenaditi čistoća zahodskog prostora, no nigdje nećete moći pronaći vodu u zahodskim kabinama. Samo toalet papir. S druge strane, ako uđete u bilo koji javni WC u muslimanskim zemljama, prvo što ćete primjetiti jeste niži stepen opće čistoće u odnosu na Zapad, no u svakom zahodu obavezno se nalazi voda za čišćenje nakon nužde.

        Još jedna bitna stvar koja je kod nas prilično zapostavljena jeste način obavljanja male nužde. Danas je normalno da muškarac obavlja nuždu stojeći, što je tipično za Zapadnu kulturu. Prema Poslanikovu, s.a.v.s., sunnetu, i muškarac treba malu nuždu obavljati sjedeći, tj. čučnuvši. Pažnja na ovakve stvari biva nam jasnom ako znamo da mokraća i izmet spadaju u tzv. teške nečisti, kojih na tijelu i odjeći ne smije biti ni u najmanjim količinama. Poznat je hadis o kaburskoj (zagrobnoj) patnji čovjeka koji se za svoga života nije čuvao mokraće. Od takvog se i meleki sklanjaju, diže Božiji bereket, itd.

Završićemo jednim hadisom kojeg prenosi h.Alija a bilježi ga Deylemī:

O Alija, rezanje noktiju, uklanjanje dlaka ispod pazuha i brijanje oko stidnih mjesta četvrtkom je najpodesnije, a kupanje, stavljanje mirisa i oblačenje (lijepe) odjeće ide petkom.