Bereket masline

Kategorija

Napomena
Priredio S.B.

 Imami Ibn Madže, Hakim, Bejheki, Darekutni i Ebu Ja'lâ bilježe hadis-i šerif prenoseći ga od velikog hazreti Omera u kojemu je hazreti pejgamber Muhammed, alejhisselam, rekao:

 إِئْتَدِمُوا بِالزَّيْتِ  وَادَّهِنُوا بِهِ فَإِنَّهُ يَخْرُجُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَكَةٍ.

Prismačite maslinovo ulje i mažite se njime jer ono izlazi iz blagoslovljenog stabla.

U svome životu čovjek često dobiva samo jednu priliku da učini neko dobro djelo, vezano za njegovo trenutno stanje, trenutnu preokupaciju. Što se tiče uzroka na ovome svijetu, jedina stvar koja ga može nagnati i inspirirati da u pravome trenu uradi pravu stvar jeste njegovo društvo, osobe s kojima je često u kontaktu.

Ukoliko je čovjekovo društvo zdravo i pobožno, i on će uživati tu pobožnost makar sâm i ne bio toliko otvoren za vjeru. Kako naš narod izražava hazreti Pejgamberovu, alejhisselam, preporuku u formi vlastite mudrosti: „S kim si, takav si.“

Maslinovo stablo blagoslovljeno je budući da je prvi put niklo na mjestu na kojemu se konstantno veličao uzvišeni Allah. Od toga vremena i od toga mjesta, svaka maslinova grančica blagoslovljena je baš kao i njen predak – stablo iz kojega je svo maslinovo drveće poteklo.

I nadalje, svako ko u sebe unese sok, ulje, koje se dobiva iz ploda maslinovog stabla, i sâm će dobiti od njegovog berićeta, blagoslova, makar ga ne zasluživao. Jednostavno, stvorenje na koje uzvišeni Bog spusti Svoj blagoslov, taj će blagoslov širiti na sve s čime dođe u kontakt. Zato mudar vjernik traga za iskrenim Božijim robovima kojih, i pored sve žestine smutnje koja se može spustiti  na Zemlji, ima u svakome vremenu, na skoro svim mjestima.

Neodgojen čovjek često odlazi u krajnost pa kada mu dragi Allah i podari da pronađe Njegovog iskrenog roba, neodgojeni ga prisvoji za sebe, guši ga svojom napadnošću, druge lišava berićeta a zaboravi i sâm sebe te se osloni da će ga sâmo druženje s takvom osobom, bez daljnjega rada na sebi, na odgoju vlastite duše, odvesti u džennet. U svemu treba mjera.

Blagoslovljeni ljudi velika su pomoć vjernicima ali su to – pomoć. Za one koji su već na visokome duhovnom stepenu, druženje s blagoslovljenim ljudima je nužno budući da i sâmi gore od ljubavi prema uzvišenome Allahu. Za one u ljubavi prema dragome Bogu „hladnije“ ljude, one početnike i prosječne a takvih nas je najviše, druženje s blagoslovljenim ljudima treba biti umjereno, korišteno za uzimanje pouka i savjetovanje, uz stalan rad na sâmome sebi.

Kako se prenosi, za ljude koji žive u toplim krajevima često konzumiranje maslinovoga ulja je nužno radi očuvanja njihovoga zdravlja. S druge strane, stanovnici hladnijih predjela maslinovo ulje trebaju konzumirati tek povremeno, u protivnom bit će to loše po njihovo cjelokupno zdravlje.

Također, kako je zabilježeno da je rekao hazreti Muhammed, alejhisselam (Ebu Nu'ajm od hazreti Alije), maslina i maslinovo ulje jačaju čovjekovu snagu, otklanjaju bezvoljnost, snaže nerve, sprječavaju nesvjesticu, uljepšavaju čovjekov fizički izgled, oplemenjuju čovjekovu dušu i otklanjaju zabrinutost.

Kaže se da ko usnije da se uhvatio za maslinovu granu, to znači da se uhvatio „najčvršću vezu“ (Kur'an, 2:256). Hazreti Ibn Sirin je zabilježio da ga je jedan bolesnik upitao šta znači san na kojemu mu je rečeno da treba jesti dva „tako Mi“ (kulil-lâ'ejn), što će ga izliječiti, a on mu odgovori da treba jesti (smokvu i) maslinu.

U časnome Kur'anu uzvišeni Allah se zaklinje: „Tako Mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog, bezbjednog“.(95:1-4) Zaklinje se sa četiri stvari, zaklinje se sa četiri svete džamije koje su podignute u predjelima gdje je konstantno slavljen i veličan uzvišeni Allah, kako kaže hazreti imam Džunejd: džamija hazreti Ilije, Eliasa (Îlijjâ) u Tišbi, Gileadu, u istočnom Jordanu, džamije Bejtul Makdis, Kuds, u Jerusalemu, džamija na Sinajskoj gori i Haremi Šerif u Meki.

Baš kao što je Božiji blagoslov postepeno manifestiran od Jordana do Meke i dalje po čitavome svijetu, tako su i četiri čovjekova duhovna organa najbolji pokazatelj stanja u kojemu se osoba nalazi: duh (rûh), pamet (akl), srce (kalb) i grudi (sadr). Od njihovog zdravlja zavisi i stanje svih čovjekovih organa, kompletnog čovjeka. A zdravlje na ovome svijetu zavisi od dobroga ljekara i iskrenih prijatelja. Bez njih, čovjek je sigurno nepotpun.