Pitanja i odgovori (87): O neobičnim snovima nakon liječenja od vradžbine (sihira)

 Es-selamu-alejkum.
Treba mi jedan savjet. Imala sam problema sa sihrom išla sam da se liječim i sad sam dobro, hvala Allahu, ali imam čudne snove. Skoro sve što sanjam to mi se desi pa bih voljela znati šta se sa mnom dešava.
Ako mi možete odgovoriti da znam šta je sa mnom.

Na pitanje odgovara

Odgovor

 Cijenjena i izuzetno poštovana naša draga sestro,
 
stvarno se iskreno nadamo da će Vam dragi Bog podariti svako dobro, i dati konačan lijek za sve Vaše probleme u životu.
Jasno nam je da neprijatelji dragoga Boga i čovječanstva za svoje „mete“ biraju uvijek one osobe koje su dragome Bogu najmilije, i od kojih ljudi imaju veliku korist, te smo stoga iskreno počastvovani što smo Vas, na ovaj način, upoznali.
Ne znamo tačno šta Vam je bilo, ko Vas je i kako liječio, te, s obzirom da niko od nas ne posjeduje tzv. posebno znanje (ilm-i havvâs), ne možemo ocijeniti kvalitet Vašega liječenja.
Ono što trebate znati, bez obzira o kakvom je napadu riječ, ono kao jednu od nužnih posljedica ima psihičku rastrešenost te je, nakon odbrane od napada, osobi nužan psihički odmor.
Sva stanja psihe čovjeka odražavaju se kroz svjesni i nesvjesni dio, a najčešći način izražavanja kroz nesvjesno jeste san, odnosno snivanje (ne samo san kao puki počinak tijela). Sasvim prirodno, svako, naročito teško, psihičko opterećenje bit će izraženo kroz izravne ili specifične sadržaje sna.
Čak, i u stanju jave, psihička opterećenost odražava se i na svakodnevne funkcije mozga, te je kao jedna od posljedica moguća i sporija obrada informacija. Shodno toj „usporenoj komunikaciji“, percipiranje (doživljavanje) stvarnosti na javi može u području svjesnoga biti izraženo „uz zakašnjenje“, pa se može steći dojam da je riječ o ranije usnivenom snu koji se, naizgled, obistinio.
U svakome slučaju, naš najveći dar jeste blizina dragoga Boga (On je s vama, gdje god vi bili!“ /57:4/), i mogućnost izravne komunikacije sa Njim, bez ikakvog posredništva (A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odgovaram pozivu dozivatelja kada Me zazove!“ /2:186/) Stoga, bez obzira u kako teškom stanju bili, jedini izlaz je Božija intervencija u naš slučaj, a Njemu je to, sigurno, lahko. Samo treba biti uporan, i moliti Ga za strpljenje.