Pitanja i odgovori (73): Islamski stav o odlasku žene na plažu

Vrijeme je godišnjih odmora i narod odlazi na more. Sve je više komentara o ženama koje se kupaju u garderobi. Ima i onih koje se oblače po islamskim propisima ali su na plaži u kupaćem kostimu. Možete li mi reći kako bi se po islamu žena trebala ponašati na plaži i da li joj je tu mjesto?
 

Na pitanje odgovara

Odgovor

Smatramo da nema potrebe niti da sebe posebno opterećujete, a niti da dužimo u odgovoru. Osnova je čovjekov odnos prema dragome Bogu i Njegovim propisima, i tu su muškarci i žene izjednačeni.
Nije bitno da li je osoba na plaži, na ulici, u kući ili negdje drugo. Njeno oblačenje bi trebali biti orijentirano dvjema stvarima. U osnovnom smislu, da su od osoba s kojima može teoretski sklopiti brak sakriveni tzv. intimni dijelovi (za muškarca predio od iznad pupka do ispod koljenja, ili /mišljenje hazreti imama Malika/ barem spolni organ i stražnjica; za ženu sve osim lica, šaka i stopala), iz čega se, naravno, isključuju bračni drug, bliža rodbina i sl. (kategorija mahrema).
U idealnom smislu, osoba bi trebala da je uvijek u takvome duhovnom stanju i tako obučena da može mahinalno prići namazu, ili prihvatiti za časni Kur'an, ili učiniti sedždu, i sl.
Analogno rečenome, ukoliko postoji mogućnost da intimne dijelove osobe, bilo muškarca ili žene, vidi neko ko joj nije mahrem, ko to ne smije vidjeti, tada te situacije treba izbjegavati, bez obzira da li je riječ o plaži, hodanju ulicom (npr. uslijed velikih vrućina), kretanju kroz stan ili kuću (uz otvoren prozor i raskrinutu zavjesu) i sl.
Za muškarce treba napomenuti da pored minimalnog propisa pokrivanja stidnih dijelova (avret), treba voditi računa da puko zadovoljenje rečenoga minimuma u nekim drugim uslovima (npr. u namazu, ili kretanju gradom, ili u širem društvu) predstavlja nekulturu i vulgarnost, a vrlo često u moralnom smislu odmaže ženama koje nastoje propis o odijevanju zadovoljiti u potpunosti jer se trpnji ženska (npr. kada su velike vrućine) kao pandan postavlja nekulturna razgolićenost muškarca.