Pitanja i odgovori (66): Obraćanje astrolozima

Molim vas ako imate vremena da mi odgovorite, ne znam koga da pitam jer živim u Americi..., pošto me zanimaju brojevi, otišla sam na jednu stranicu „numerlogy“ i tamo upisala moje podatke i datum rođenja, i poslali su mi kratki opis mene. Nude mi da urade pune kalkuacije astrološke, kako bi mogla biti pripremljena na budućnost, koji posao bi mi najbolje išao i dosta pozitivnih stvari koje bi mi pomoglo kroz život, mada sada ne znam da li je veliki grijeh da ja to saznam i da me bar malo upute kroz život? Ne bi bilo ništa loše...
Molim vas da mi odgovorite sta da radim...?
Hvala!
Selam!

Na pitanje odgovara

Odgovor

Svakako da nema ništa loše u tome što vas zanimaju brojevi. Uostalom, jedna od duhovnih islamskih disciplina koja se tiče brojeva, mimo matematike i sl., jeste i numerologija. Međutim, interesovanje za numerologiju i ostale discipline kojima se proriče budućnost već jeste loše, drugim riječima strogo zabranjeno. Prema tome, bio bi vam grijeh tražiti mišljenja astrologa, gatara i drugih koji se bave proricanjem. To su stvari koje graniče sa sihrom (magijom i vračanjem), jednim od najvećih grijeha. Njihova predskazanja možda samo na prvi pogled za vas djeluju bezazlena ili čak korisna, ali ipak više nanose štete negoli koristi, a da čovjek toga nije ni svjestan.
Hazreti Poslanik, a.s., kaže da je vjernikov san četrdeset i šesti (1/46) dio vjerovjesnišva, što će reći da osoba npr. kroz istinit san može dobiti i dobivati određene naputke vezane za budućnost, u kojem smjeru ići. Eto kako nas Alejhisselam na fin i lagan način ohrabruje, a mi to često zanemarujemo.
Možda o ovoj temi, ako Bog da, u budućnosti napišemo i jedan širi tekst.