Pitanja i odgovori (42): o zekatu na drago kamenje

Es-selamu alejkum,

Od svekrve i svekra sam pred udaju dobila nakit - prsten, lančić i minđuše. Prsten i lančić su sa pravim dijamantom u vrijednosti jednog karata. Navodno da jedan karat dijamanta košta sedam hiljada dolara. U braku sam već 3 godine, a nisam davala zekat. Sad bih bila u zaostatku nekih 500-600 dolara - koje nisam u stanju odmah dati u zekat. Nakit inače ne nosim. Po meni to je kapital koji bih ja najradije ulozila u hadz, ali treba muževe roditelje prvo privoliti. To jeste poklon meni, ali se dobro nadgleda. Molim vas za brz odgovor.
Allah vas nagradio hajrom.

Na pitanje odgovara

Odgovor

We alejkumus-selam!
Na biserje i drago kamenje zekat se ne daje. Prema tome, na takvu vrstu nakita i nisi dužna davati zekat. Izuzetak su biseri i dragulji koji služe za trgovinu, a to kod tebe, kako kažeš, nije slučaj. Zekat se daje samo na zlato, srebro, novac, trgovačku robu, poljoprivredne proizvode i stoku.
Jednu stvar smo riješili. E sad! Koliko sam primijetio, ti bi voljela taj nakit prodati jer ga ionako ne nosiš, te dobiveni novac iskoristiti npr. za hadž. Jedina briga jesu muževi roditelji koji to baš i ne bi razumjeli. Tako bar ti kažeš. Muža nekako ne spominješ. Šta on misli? Da li je on uz tebe? Probaj možda preko njega, a reci mu kako taj novac želiš za oboje, ne samo za sebe. Da zajedno odete na hadž. Svrha nakita koji se poklanja ženi jeste da se ona usreći, ne neko drugi. Tako nekako mu i objasni.
Da vam dragi Allah otvori kako je najbolje!