Pitanja i odgovori (31): problem osiguravajućih društava

Interesuje me neke stvari vezane za kamatu, životna osiguranja,...
1) Imam jedno osiguranje koje traje 6 godina, od kojih sam 4 već uplaćivao.
Na to ću dobiti takozvanu nagradu (kamatu kako predpostavljam) od banke na
kraju toga. DA LI JA MORAM PREKINUTI TO OSIGURANJE ODMAH (što je povezano s gubitkom) jednog dijela novca (ali to mi ne bi smetalo) ILI MOGU SAČEKATI PA TAJ VIŠAK ŠTO NE PRIPADA MENI DA PODJELIM, ALI NE U MUSLIMANSKE SVRHE?
2) Zatim, imam i kućno osiguranje za neku slučajnu nezgodu u koju samo
uplaćujem i ne dobivam ništa nazad ako se nešto u kući ili meni, nedao mi
Allah, se dogodi. ŠTA DA RADIM S TIM OSIGURANJIMA?
3) Već 2 godine uplaćujem u neku vrstu životnog/penzionog fonda, koje traje 30 godina. Također, na kraju ima i u tu neke nagrade.
Šta da radim po tom pitanju?

Na pitanje odgovara

Odgovor

Pitanja koja se tiču osiguravajućih društva prilično su osjetljiva, između ostalog i zbog sumnje u poslovanje kamatom. Jedan prijatelj rekao mi je, iz svog iskustva, kako životni/penzioni fond koji se uplaćuje preko GRAWE osiguranja, nije baziran na kamati već na zaradi, budući da ta firma ulaže novac u poslove. Štaviše, iza GRAWE osiguranja stoji država Austrija, tako da im je unutar firme zabranjeno ulaganje novca u npr. kocku, prostituciju i sl., već ga smiju ulagati isključivo u pravljenje puteva, tunela i sl.
Nagrada koju spominjete ne mora značiti da je kamata. Možda bi najbolje bilo vidjeti, tj. raspitati se o načinu poslovanja Vaših osiguravajućih društava.