Pitanja i odgovori (28): o korištenju kopiranih nelicenciranih softvera i CD, DVD

Esselamu alejkum.
Molim vas da mi pomognete. Original Windows košta 200 KM. Programi koji mi trebaju za fakultet oko 1200 KM, program za rad i nafaku +6000KM. Te stvari na pijaci mogu nabaviti veoma jeftino. Haman čitav internet u Bih i informatička djelatnost stoji i odrzava se na kopiranom software-u bez dozvole autora i prizvođača, a software(programi) sa dozvolom su skupi. Mislim autori imaju hakk na svoje programe i imaju pravo da ih zacijene koliko hoće i da ih prodaju po toj cijeni. Ali te cifre su za prosječnog studenta, ili prosječnog Bosanca previse, ali su te cifre za američki ili engleski standard relativno prihvatljive.
Ali kad bih i kupio koliko mogu od odginal programa (neophodne) bio
bih prisiljen na fakultetu i kući opet koristiti neorginale.
Da li je dozvoljeno koristiti neorginale, ili da odustanem od bavljenja informatikom jer da bi se bavio moram koristiti neorginale. Namjeravam
upisati Informatički fakultet, jer je to za mene najperspektivnije,ali ako budem morao dosljedno postovati autorska onda nista od toga. I na primjer ako nekom nesto uradim na originalu(programu) kako da to prodam kad će on to koristiti na neorginalu?

Odgovor

Na pitanje odgovaraju Mirza Nikšić i Haris Čengić
Alejkumu selam!
Molim te moj odgovor shvati kao prijedlog kolege informatičara i brata muslimana. Ja sam i sam apsolvent informatike. Prvi PC kupio sam 1998. godine i još uvijek mi traje. Iako je Pentium I, na njemu sam skoro završio fakultet, i dan danas ga koristim. Poenta je da se za ozbiljne stvari u životu ne mora uvijek imati najsavrementija oprema.
Dio softvera koji koristim je piratski. Medjutim stvari se mijenjaju. Softver je i dalje skup, ali danas je moguće naći dosta open source programa. Ako izuzmemo operativni sistem, za windows platformu imamo Open office, koji je sasvim solidna zamjena za MS Office. Dalje postoji čitav niz freeware (besplatnih) ili shareware programa koji uključuju antiviruse, firewalle (vatrozide), programe za obradu fotografija, crtanje, programiranje i slično. Da ne govorimo o Linux distribucijama koje svako ko se misli baviti informatikom mora poznavati, a znaš da je Linux besplatan! Naravno zbog obrazovanja i sticanja iskustva, nepohodno je raditi i sa Windowsima i sa Linuxom, ali se na ovaj način može „ublažiti“ upotreba nelicenciranog softvera.
Svima nama je, a pogotovo onima koji žive od toga, važno da li su nam postupci halal ili nisu. Iz toga razloga je potrebno da se trudimo na tomu putu, da nam ne bude draže koristiti program koji ima ljepše grafičko okruženje od onoga koji je besplatan, a sličnih mogućnosti. Mislim da su cijene softvera zaista previsoke, ali da ima i alternative.
Mišljenja sam da neko ko se interesira za informatiku treba poznavati i Windows i Linux, te da je prvi korak legalizacija operativnog sistema. Za sve ostalo ima alternativa, pa ako za nešto i nema, biće ako Bog da.
Ako zarađuješ novac radom na računaru, mogao bi od tog novca odvajati dio i nakon nekog vremena kupiti operativni sistem (mislim da je Windows oko 265 KM + 10%). Nije realno, u našim uslovima, da srednjoškolci ili studenti odmah izdvoje nekoliko hiljada maraka za sav softver, ali sa pravim nijetom možemo dio licencirati naknadno, a drugi dio zamjeniti sa open source ili freeewareom.
Također, iako većima nas koja se bavi informatikom voli prilikom kupovine kompjutera sastavljati svoju novu mašinu iz komponenti, treba imati na umu da su cijene PC-a pale i da se danas mogu naći brand name kompjuteri sa P4 procesorom, 17“ monitorom i originalnim Windows XP-om za nekih 1300 KM (HP, IBM, Dell, a mislim da su i neke naše firme počele sklapanje računara pod svojim imenom i sa originalnim windowsima po prihvatljivoj cijeni).
Svako je odgovoran samo za ono što je sam uradio, niko neće nositi tuđe grijehe. Tako da što se tiče fakulteta, nemoj da te to sputava, jer je to njihova odluka, a ti nemaš izbora po tom pitanju. Nisam čak ni siguran da koriste nelicenciran softver jer se sjećam da smo mi radili na nekim „trial“ verzijama koje su se davale samo 120 minuta rada, a onda su se morale ponovo startovati. Mislim da će uskoro biti neka akcija legalizacije Microsoftovog softvera u BiH sa nekim malim pospustom i sigurno će i fakultet, ako to već nije uradio učestvovati, možda čak i prije tebe. A što se tiče prodaje tvoga rada, mislim da kratko i jasno, tu prestaje i tvoja odgovornost, a preuzima je onaj ko to kupi.
Da te dragi Allah nagradi  što tako pošteno razmišljaš i spreman si odustati od onoga što te zanima ako ti to nije halal, ali mislim da to nipošto ne trebaš raditi. Ima ona stara poslovica da put od hiljadu milja počinje jednim korakom. Ti se obrazuj i trudi se da budeš vrstan u svojoj struci, a znanje koje stekneš pokušaj koristiti samo za one stvari koje su halal. Mislim da je to prioritet. A sam način sticanja toga znanja će sa tvojim trudom i vremenom postati, ako Bog da, potpuno „legalan“.
3. Odgovor 2
Dragi brate,
Postavio si jedno veoma ozbiljno pitanje, koje se na jedan dramatičan način u ovom vremenu zaista tiče sviju nas. Odmah u startu da ti kažem da niti ja, niti bilo ko od nas koji pokušavamo hizmetiti ovoj stranici, nadamo se na zadovoljstvo dragog Allaha, nije ti u stanju pružiti adekvatan odgovor. Sve što ću ti, inša'Allah, navesti samo je moje razmišljanje o tome i moj prijedlog tebi – kako bih postupio na tvome mjestu.
Ali, prije toga malo pojašnjenje: ozbiljnost ovog pitanja i problemi oko odgovora na njega ne znači da ne postoji adekvatno šerijatsko mišljenje, tj. jasan stav fekiha o tom pitanju, jer, koliko je meni poznato, većina fekiha (ako ne i svi) stoji na jasnom stanovištu da autorska prava moraju biti zaštićena i da je grijeh koristiti kopije bez licence autora.
To je dakle jasno, ali meni se čini, da mi dragi Allah oprosti, da je to u našim trenutnim uslovima u BiH teško sprovesti u praksi.
Jedne prilike imao sam dilemu da li da kupim CD sa jednim veoma interesantnim programom na pijaci. Pitao sam o tome E-mailom jednog od najpoznatijih i najuglednijih fekiha u BiH i on mi je, naravno, poslao odgovor u kome je potpuno branio obavezu čuvanja autorskih prava navodeći veoma razložne i jasne argumente. Allah dragi da ga za to nagradi najljepšom nagradom. Ja sam mogao lahko poslušati njegov savjet tako da nikada nisam kupio te CD-ove, ali mi je bilo lahko to učiniti JER SU MI TI PROGRAMI TREBALI SAMO ZA ZABAVU, NIJE BILO U PITANJU NITI UČENJE (STUDIJ), NITI RAD ZA NAFAKU, VEĆ ČISTA ZABAVA – to je prvo što ti želim naglasiti i o ovome zaista treba voditi računa.
Međutim, kada sam pomislio da mi valja po istoj logici postupati i za Windows i Office koji koristim na mome računaru shvatio sam da se stvari kompliciraju. Da mi dragi Allah oprosti i na tome što sam, kada sam dobio E-mail sa odgovorom pomislio da li i taj naš dragi i uvaženi fekih na svom računaru sa koga mi je poslao odgovor ima instalirani originalni softver ili je prosto kupio, kao i svi mi, Pc plativši samo hardver sa softverom koji su prodavači instalirali vjerovatno sa jednog originala koji koriste za svaku instalaciju (što takođe nije licencirano jer proizvođači uslovljavaju samo jednu instalaciju sa jednog CD – a) ili čak sa kopije. (Dragi Allahu molim te za oprost, Ti znaš koliko sam iskren kada kažem da ovo navodim samo da se osjeti složenost primjene fetve učenjaka u praksi)
Da se razumijemo, ne negiram potrebu zaštite autorskih prava i po ovom pitanju, ali, baš kako si i ti rekao, mi ovdje u BiH prosto nemamo dovoljno novaca da izfinansiramo kupovinu originalnih CD - ova sa licencama. (Ako bi neko iz Microsofta ili njihovih distributera mogao ovo pročitati rado bih im predložio da uvedu adekvatne cijene njihovih licencnih CD-ova sa programima, jer bi prvo čini mi se zaradili dobro djelo kod dragog Boga, i drugo zaista sam ubijeđen da bi im i profit porastao jer psiha čovjeka je, čini mi se, takva da će ipak radije kupiti originalni CD koji mu daje garanciju kvaliteta npr za 50-100 KM, nego li piratsku kopiju za 30 KM. Zaista vjerujem da bi im se ovo isplatilo). Ali da mi nastavimo sa našom realnošću ... čak sam se pokušao raspitivati da pokušam nabaviti original, ali, prvo nisam uspio niti naći gdje bih to kupio jer su tada svi distributeri nudili samo konfiguracije sa već instaliranim softverom i rekli su mi, koliko se sada sjećam, da ako želim, moraju posebno naručiti za mene i morao bih nakon čekanja platiti oko 800 KM, i to samo za Windows ... a gdje je tu Office, a gdje Antivirus ...
Rečeno mi je drugom prilikom da imaju i neki Free office programi (klonovi Microsoftovih Office programa) na internetu, međutim nisam uspio da ih sviknem na njih ... nešto me od toga odvojilo ... mada jedan prijatelj kaže da kod njega to sve dobro funkcionira. Ne znam, možda bi i ovo bilo rješenje za tvoj problem, ali ja lično pokušavam naći drugo rješenje koje ti želim dalje predložiti.
Ideja je u tome da se privremeno koriste kopirani CD – ovi, naravno uz duboku i iskrenu molbu dragom Allahu za oprost, ALI SA ČVRSTIM NIJJETOM DA SE NEKADA, KADA SE DOISTA TO MOGNE, KUPE ORIGINALNI CD – ovi SA LICENCOM. OVAJ NIJJET MORA BITI ISKREN I NIPOŠTO SE NE BI SMJELO DESITI DA, AKO TI POSAO DOBRO KRENE I DRAGI ALLAH TI POVEĆA NAFAKU, TI NE UZMEŠ ORIGINALNE CD – ove RADI TOGA DA BI PROŠAO JEFTINIJE ... SAČUVAO NAS DRAGI ALLAH TOGA, TO SE NIKAKO NEBI SMJELO DESITI ...
Eto, to je moj prijedlog i to je, ako to smijem reći, želja nas koji pokušavamo hizmetiti ovoj web stranici jer, ako nam je želja hizmetiti ovoj stranici samo za ljubav dragog Allaha i Njegovo zadovoljstvo, u nadi da On, hvaljen neka je, spusti Svoju neizmjernu milost na sve muslimane da se oni zavole, međusobno poštuju i ujedine oko imanskih i islamskih šarta (onog osnovnog što čovjeka zaista čini muslimanom), i da, takmičeći se u dobročinstvu, međusobne razlike ostave za vrijeme pred Sudnji Dan, odnosno sam Sudnji Dan kada će dragi Allah presuditi među nama ... dakle ako su nam želje uistinu takve (a Allah dragi zna iskrenost naših nijjeta i postupaka – a ovom prilikom želim upozoriti onu braću koja nas optužuju da smo plaćenici ovih ili onih, da mi do sada zaista nismo zaradili niti jednu marku na ovome, naprotiv samo smo, hvala dragom Allahu, do sada trošili u hizmetu ovoj stranici, nadamo se iskreno za ljubav dragog Allaha), onda nam mora biti i nijjet da, kad – tad, uspijemo utemeljiti i naš hizmet na originalnim CD – ovima sa licencom.
I na kraju još samo dvije napomene:
I NE POMIŠLJAJ DA OSTAVIŠ STUDIJ I UČENJE ZBOG OVOGA (naravno ako imaš druge razloge to je druga stvar) jer autori nemaju pravo da ti licencama uskraćuju da učiš i stječeš znanje ... Ako fakulteti nemaju licence to je ipak njihov problem a ne tvoj, a čak i ako bi to uradio ... Pa znaj da danas nijedan posao ne možeš obavljati bez računara (makar word za dopise je neophodan) ... Dakle gdje god odeš susrećeš istu dilemu!
Naravno, vjerujemo da je jasno i tebi i svima ostalima koji ovo budu čitali da mi ovim nikako ne negiramo istinitost fetvi koje alimi donose, samo, moleći dragog Allaha za oprost, pokušavamo pronaći neki put premošćenja sadašnje ''kokuzne'' realnosti, dok, inša'Allah, ne mognemo finansirati kupovinu originala ... ovo se isto odnosi i na DVD – ove sa filmovima i slične stvari koje se kupuju na pijaci ... dragi Allah najbolje zna, ali lično mislim da je najbolje moliti dragog Allaha da oprosti i smiluje se uz iskrenu želju da se nekada, ako i kada se to mogne kupe originali, a On, hvaljen neka je jedini istinu svaku zna i On je Svemilosni i Samilosni ... u Njegovu se milost pouzdamo i Njega za oprost i spas molimo ... Amin.
Es selamu alejkum