Pitanja i odgovori (26): o namazu

Es selamu alejkum.
1. Koliko puta u namazu se donosi tekbir? Da li se izgovara naglas? Kako se tada dižu ruke, da li u visini glave, da li se palčevima dodiruju uši...?
2. Da li se, i kada, prema hadiskoj nauci izgovara amin u namazu (naglas ili u sebi)?
3. Kada zakasnim u džemat, npr. stignem na drugi rekat, hoće li to biti moj prvi rekat, tj. hoću li učiti subhaneke tada ili na mom posljednjem rekatu kada budem naklanjavao propušteni prvi rekat?
4. Ako propustim dva rekata i zateknem džemat u sjedenju, hoću li i ja sjesti ili ne?
5. Ako zateknem džemat na posljednjem sjedenju, hoću li sjesti i pridružiti se džematu, pa naklanjati sve propušteno?
Da vas Allah dž.š. nagradi.

Na pitanje odgovara

Odgovor

1. Prema hanefijskoj pravnoj školi kojoj i mi pripadamo, izgovaranjem početnog tekbira dižemo ruke do spram ušiju i palčevima dodirujemo ušne resice. Ruke se dižu još jedino u vitr namazu na trećem rekatu prije učenja kunut dove, u dženaza namazu na prvom rekatu, te u bajram namazima, na prvom rekatu tri puta nakon proučenog Subhanake, te na drugom rekatu tri puta nakon proučene sure.
2. Prema hanefijskoj pravnoj školi AMIN se izgovara u sebi, i to nakon što se prouči Fatiha.
3. Ako ste prispjeli na drugi rekat akšamskog namaza, tad ćete nakon posljednjeg sjedenja (na kojem vi učite samo Ettehijjatu) ustati i naklanjati propušteni prvi rekat učeči na njemu sve što se inače uči na prvom rekatu.
4. Ako stignete na prvo sjedenje (nakon dva rekata) i vi možete zanijetiti namaz, donijeti početni tekbir i sjesti, ili pak sačekati da džematlije ustanu ako ste sigurni da je riječ o prvom sjedenju.
5. Ako zateknete džemat na posljednjem sjedenju i vi sjedite, pa kad imam preda selam na desnu stranu, ustanite i naklanjajte propuštene rekate. To će te uraditi da bi ste stekli sevap džematile klanjanja, a njega ćete, ako Bog da, dobiti ako stignete proučiti bar Ettehijjatu.