Pitanja i odgovori (20): O žmirenju u namazu i klanjanju bosih nogu; o gusulu; o fizičkom...

1. U namazu se bolje koncentrišem kada žmirim. Da li je to dozvoljeno?
2. Da li mogu klanjati bos?
3. Kako se uzima gusul i da li je redoslijed radnji farz?
4. Da li se dijete,zbog neposlušnosti,smije udariti?
5. Želio bih nešto više saznati o onome što slijedi nakon dunjaluka (berzahu
i ahiretu). Koje knjige mi preporučujete?

Na pitanje odgovara

Odgovor

1) Preporucljivo je da se u namazu ne žmiri. Prema tome, nije zabranjeno (haram) žmiriti u namazu ali je ipak bolje klanjati otvorenih očiju. Pogledaj u Fikhul-ibadat  od Seida Serdarevića, poglavlje Okolnosti koje kvare namaz – namaski mekruhi.
2) Dozvoljeno je klanjati bos. U tome nema nikakve zabrane.
3) Kod uzimanja gusula tri stvari su farz, strogo propisane da bi gusul bio valjan:
Dobro izaprati vodom usta i grlo.
Dobro izaprati vodom nos.
Citavo tijelo okupati vodom da ni na jednom mjestu ne ostane ni koliko trun suhog.
Pohvalno je prije gusula zanijetiti gusul (prema nekima taj nijet je obavezan). Kod imami Malika još jedan od uvjeta gusula je da se prilikom gusula trlja tijelo. Kod uzimanja gusula važno je paziti da voda doprije do svih dijelova tijela, do korijena kose, u unutrašnjost pupka, ispod brade, itd.
Sunneta gusula je pet:
a) Tri puta oprati ruke.
b) Oprati spolni organ.
c) Uzeti abdest kao pred namaz.
d) Izliti vodu na glavu tri puta.
e) Potom izliti vodu na cijelo tijelo, prvo na desno rame, potom na lijevo rame, te konačno na čitavo tijelo, pazeći da voda doprije do svakog dijela tijela (u uši, itd.). Ove sunnete preuzeli smo iz knjige Fikhus-sunne, tom I, str. 63.
4) Udariti dijete radi neposluha nije preporučljivo. Ipak, načelno to je dozvoljeno u posebnim situacijama. Tako je npr. Poslanik, s.a.v.s., rekao kako treba udariti dijete u 10-toj godini života ako ne želi klanjati. Međutim, u bilo kojoj situaciji zabranjeno je udarati u lice. Jusuf Karadavi kaže:
Božiji Poslanik, s.a.v.s., veli: “Naređujte svojoj djeci da klanjaju kada im bude sedam godina, a udarite ih zbog neklanjanja kada im bude deset godina i rastavite ih u postelji.” Udariti dijete ne znači uzeti bič ili batinu i djeteti prosuti mozak pa reći: “Vjera mi to naređuje.” Smisao je da dijete shvati ozbiljnost nečega. Ako se tri godine naređuje i to ne urodi plodom, djetetu se mora dati do znanja da je to ozbiljno. Ujedinjeni Narodi žele da roditelji nemaju pravo odgoja djeteta, žele da im se sve dopusti i da im se pusti da rade što žele. Roditelju se ne dopušta da se upliće u život svoga sina ili kćerke makar oni bili mali. To je ono što žele Ujedinjeni narodi.
5) Ako želiš nešto više saznati o Berzahu možeš pogledati u sljedećim knjigama:
a) Knjiga o duši od Ibn Kajjima.
b) Život poslije smrti od Gazalija (preveo Ismail Ahmetagić).
c) Dragulji poslaničke mudrosti od Ibn Arebija (predzadnje poglavlje).