Pitanja i odgovori (17): Razlika između zajednica šiija i sunnija

Postovanje!
Javljam se iz Subotice.Veoma mi se svidja vas sajt, pa sam odlucila da vam se obratim.
Naime, ja sam 4. razred gimnazije i trenutno pisem maturski rad na temu RITUALI I OBREDI U OKVIRU ISLAMSKE RELIGIJE, pa bih zelela ako biste mogli da mi odgovorite KOJA JE OSNOVNA RAZLIKA IZMEDJU ZAJEDNICE SIITA I SUNITA.
Vas odgovor bi mi puno pomogao kod izrade maturskog rada.
Unapred zahvalna!

Na pitanje odgovara

Odgovor

Prije svega hvala ti na lijepim komentarima o stranici. Da ti dragi Allah podari svako dobro!
O odnosu izmeđi šiizma i sunnizma, kao dva osnovna toka u islamu, već smo pisali na Znacima. Prvi tekst možeš pronaći na Forumu, rubrika “Komentari na tekstove”. Tekst je naslovljen kao odgovor bratu Abdullahu (Avdullah), a autor je Davud (Kenan Čemo). Ako ti to nije dosta i više te interesuje, možeš pogledati drugi tekst koji se nalazi u Kategorijama Tekstova, kategorija “Međumuslimansko razumijevanje”. Riječ je o tekstu u četiri djela, naslovljenom “Između imameta i hilafeta”.
Toliko o odgovoru na tvoje pitanje. Nadam se da ćeš biti zadovoljna i naći dosta materijala za svoj maturski. Međutim, naslov tvog maturskog rada ne zahvata izravno pitanje šiizma i sunnizma, o kojima bi mogla tek onako usputno nešto i kazati. Također, riječ “ritualni” se u islamu ne upotrebljava, tako da ne znam šta si baš pod ritualnim obredima mislila. Riječ “ritual” nekako mi zvuči kao kakav paganski kult, ples oko vatre i slično. Možemo kazati vjerski obredi (npr. namaz/molitva, post, hadž/hodočašče, i u okviru hadža njegovi posebni obredi,…), derviški obredi (obredi koji se tiču sufijske prakse kao jedne unutarnje dimenzije islama), itd.
Neki od tih obreda su dužnost svake muslimanke i muslimana (npr. namaz), dok su neki obredi neobavezni i vezani samo uz posebne uvjete, mjesto, vrijeme, itd. Neki se obredi vežu još uz posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, neka je blagoslov i mira na njega, dok su neki nastali kasnije ali i oni na osnovu njegove prakse, tj. Sunneta.
Mnogo pozdrava iz Sarajeva!
Siguran sam da će profesori, ako Bog da, biti zadovoljni tvojim radom, i da ćeš nastaviti svoj intelektualni i duhovni hod!
S poštovanjem!