Pitanja i odgovori (13): odlazak trudnice na pregled ultrazvukom

Musliman, Bošnjak iz Švedske pita da li je dozvoljeno ženi prije porođaja podvrgnuti se ultrazvuku da bi se saznao pol djeteta?

Na pitanje odgovara

Odgovor

U Ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog!
I kod nas u Bosni mogu se naći tekstovi u kojima stoji kako je odlazak na ultrazvuk radi saznavanja spola djeteta strogo zabranjen. Međutim, ja lično nisam našao nikakve izvore i dokaze po kojima bi to bilo zabranjeno.
Ustvari, odlazak trudnice na ultrazvuk, ako ona ili njezin muž to žele, odobravam iz tri razloga:
 - Postupak ultrazvuka nije moguće dovesti u direktnu vezu sa bilo kojim postupkom kojeg Allah, dž.š., ili Njegov Poslanik, s.a.v.s., zabranjuju ili pokuđuju.
 - Ultrazvukom se ne saznaje samo spol djeteta, već i mnoge druge korisne informacije koje majci i liječniku mogu biti od koristi, pogotovo liječniku u ne daj Bože slučajevima nekih poremećaja koji bi se mogli otkloniti još za vrijeme trudnoće.
 - Prema onom što medicina danas tvrdi, ultrazvuk je bezopasan i za majku i za dijete kojeg ona nosi u svojoj utrobi.
Ako bi korištenje ultrazvuka bilo haram, onda bi haram bila i mnoga druga medicinska sredstva i pomagala kojima se ljudski rod danas masovno služi u svrhu dijagnosticiranja i liječenja, a to je besmisleno.
Odlazak trudnice na ultrazvuk kao na jedan rutinski pregled nije nešto zbog čega se trebamo brinuti je li grijeh ili nije. Ipak, smatram da ako je odlazak na ultrazvuk isključivo radi toga da se sazna spol djeteta, pokuđen (ali ne i haram, tj. strogo zabranjen). Jer to bi u čovjeku moglo pobuditi preferiranje jednog spola nad drugim, što je Poslanik, s.a.v.s., zabranio. Svu djecu treba jednako voljeti, bili oni muško ili žensko.
Također, kako veli ugledni učenjak Karadavi, utvrđivanje spola djeteta ne znači suprotstavljanje poznatome islamskome vjerovanju (izvedenome na osnovu Kur'ana i hadisa) da samo Allah zna, između ostaloga, spol djeteta jer medicinskim pregledom može se ustvrditi tek spol već nastaloga djeteta dočim samo dragi Allah zna prilikom čak i samoga spolnoga odnosa supružnika da li će iz toga odnosa uopće nastati dijete i kojega će spola biti.
I na kraju, da vas dragi Allah nagradi na vašoj ljubavi za dini islam, i vašem posjećivanju ove naše zajedničke web stranice Znaci!
Mnogo selama iz domovine Bosne!