Pitanja i odgovori (109): O izgonu blagoslovljenih Adema (Adama) i Have (Eve) iz Dženneta

 selam, ako mi možete objasniti bio bih zahvalan,nigdje nisam našao odgovor a tražim već dugo: ako je Iblis protjeran iz dženneta,kako je mogao navoditi Adema i Havu da učine sto su učinili.....a oni su bili u džennetu ???
našao sam samo objasnjenje da se Iblis (neka je proklet) sakrio u zmiju i kao ušao....ali to ne prihvatam, jer, ne moze se Allah prevariti, a On ga je izbacio iz dženneta.......hvala unaprijed

Na pitanje odgovara

Odgovor

 Ono što posebno impresionira kod Vašega pitanje jeste ljubav prema časnome Kur'anu, i želja da se ništa ne propusti, da se ne pređe ni preko jednog jedinog dijela teksta a da se ne razmisli o njegovim porukama, savjetima.
Za razliku od knjiga, literalnih ostvarenja ljudi, Kur'an uglavnom u svojim kazivanjima ne slijedi hronološki događaje, ne iznosi ih vremenski doslovno kako su se zbili.
Mnogi su pokušavali, i dalje pokušaju, odgonetnuti zbog čega je to tako, i, vjerovatno, ti pokušaji trajat će do Sudnjega dana.
Moguć je odgovor da upravo izbjegavajući vremensko određenje događaja, ljudima se poručuje da sve što se dešava zapravo ima svoj korijen negdje duboko, „izvan“ vremena, da sve što je bilo, pa tako i sve što mi uradimo, ima svoju trajnost, makar mi na to i zaboravili.
U slučaju koji opisujete, naprosto je riječ o potrebi slijeđenja tzv. kritičkog čitanja, tj, uvažavanja konteksta kompletnoga Kur'ana, sabiranja svih kur'anskih kazivanja o izgonu blagoslovljenih Adema (Adama) i Have (Eve) iz Dženneta.
Tako dolazimo do „vremenskog“ toka događaja:
1. stvaranje blagoslovljenih Adema i Have, naših praroditelja
2. zabrana da se približavaju konkretnome stablu
3. zavođenje kojim Iblis nastoji udaljiti blagoslovljene Adema i Havu od Božije milosti
4. pristanak blagoslovljenih Adema i Have na Iblisov nagovor
5. Istjerivanje iz Raja blagoslovljenih Adema i Have
6. Božije proklinjanje Iblisa i istjerivanje Iblisa iz Raja