Pitanja i odgovori (106): Bračni problemi

 Poštovani
u braku sam više godina, po svemu smo dva različita smo ljudska bića, ja sam odgojena na muslimanski način i to pokušavam i da sačuvam, a on je musliman po rođenju, ali ne poštuje, svašta radi, pije, hoda kuda ne bi trebao. Znam da radi što ne treba, ali ja još pokušavam da sačuvam kakav takav brak, ali mi je stvarno dotužilo, ne znam da li bi vi mogli pomoći, šta da radim, u godini možda da samo 2 mjeseca pričamo, on samo zašuti, ali ako bi ja pokušala šta da ga pitam, samo me mrko pogleda, na tome ostane, samo da bi mogao da hoda više, a da ja ne bi bilo šta pitala. Ako ima neka dova da je učim, i na koji način.

Na pitanje odgovara

Odgovor

 Cijenjena i draga sestro, hvala Vam na ovolikom povjerenju, nadamo se da će Vam se situacija ako Bog da što prije hairli razriješiti.
Koliko možemo zaključiti, velika ste vjernica, i iskusna žena, stoga smatramo da Vam ne trebamo predlagati razgovor sa suprugom, u kojem bi otvoreno izrazili svoj problem. Mislimo da ste to sigurno već pokušali, na to i aludirate u jednome dijelu pisma.
Veoma je pohvalno što dajete sve od sebe da sačuvate svoj brak, to je, vjerujte, vrijednost koje je veoma, veoma rijetka u našemu vremenu.
U jednome trenu bismo Vam predložili da polako ali uporno i dalje insisitirate na otvorenome razgovoru sa suprugom ali, u isto vrijeme, svjesni smo da bi jedan takav razgovor mogao imati za posljedicu da suprug izrazi zahtjev za rastavom braka. Ne znam koliko ste spremni na to sučeljavanje.
Ukoliko možete učiti u časnome Kur'anu, učite suru „Tahrim“, po mogućnosti jednom svaki dan. Ako Bog da dragi Allah će Vam podariti harmoniju u odnosu između Vas i Vašega supruga.