Pitanja i odgovori (105): O nasilju u porodici

 Selam alejkum. U braku sam bila nekoliko mjeseci. Na početku smo se dobro slagali, a onda me je muž udario bez ikakvog razloga. Poslije tog udarca on se skroz promijenio, kao i njegovi roditelji. Omalovažavao me, vikao, psovao, tukao.. Molim vas dajte mi savjet i olakšajte mi.

Na pitanje odgovara

Odgovor

 Draga naša sestro, stvarno nam je, vjerujte, teško što Vam se sve to dogodilo. Pitanja koja ste nam postavili otkrivaju Vaše veliko povjerenje u nas, ali Vam moramo odmah reći da uveliko premašuju naše kompetencije.
Iz toga razloga obratili smo se stručnoj osobi, pa ćemo Vam prenijeti njene savjete.
Prije svega, izuzetno ste dobro postupili jer ste otišli iz takvoga okruženja. Tradicijska percepcija porodičnoga života je da brak mora biti očuvan „po svaku cijenu“ ali, naravno, postoje izuzeci. Po našemu mišljenju tih izuzetaka je troje:

ukoliko je riječ o bludu jednoga supružnika

ukoliko je riječ o rasipništvu (kocka, droga, alkohol...)

ukoliko je riječ o nasilju u porodici

 
Ono što se Vama desilo upravo je nasilje u porodici.
Sasvim je logično da se osjećate povrijeđeno, nesigurno, te da razmišljate o ponovnom zajedničkom životu. Međutim, nažalost, veoma su rijetki slučajevi da se nasilnik nakon iskazivanja svoga nasilništva, smiri i promijeni. Čak ni nakon rađanja djece. Jednostavno, riječ je o ozbiljnom psihičkom poremećaju koji mora biti adekvatno medicinski liječen.
Naglašavamo, nasilje u porodici nema samo loše i teške posljedice za ugroženoga supružnika već i za njihovu djecu!
I u slučaju da nasilnik pristane na liječenje, u periodu liječenja ne smije živjeti sa svojom porodicom. Tek nakon što psihoterapeut ocijeni da je osoba izliječena, preporučuje se ponovna uspostava zajedničkoga života, ali uz nadzor stručne osobe.
Ne znamo u kakvim ste odnosima sa svojom familijom, naročito ukoliko su Vam majka, otac, brat, ili sestra živi i zdravi. Jako je važno da razgovarate s njima, da im otvoreno objasnite svoju situaciju, i zatražite od njih svaku a naročito moralnu podršku. Nemojte to izbjegavati.
Još bismo Vam na kraju skrenuli pažnju da nipošto ne smatrate sebe krivom za dogođeno nasilje. Možete biti su/krivac za objektivno stanje braka, ali ne možete biti krivi za nasilje – NIKO NIKOME NE SMIJE NIŠTA NAŽAO UČINITI! Naročito ne jači slabijem, u vašemu slučaju Vaš suprug Vama.
Nažalost, u tome niste jedini primjer, nasilju u porodici izložene su brojne žene i djeca, a ponegdje i muškarci.
Iskreno suosjećamo s Vama i molit ćemo dragoga Allaha da Vam maksimalno olakša, i da Vam situaciju što prije razriješi.