Pitanja i odgovori (104): Neshvatljiv strah

 Selam alejkum
Tražim pomoć za uklanjanje straha, izgleda da imam urođeni strah dok me je majka nosila još u stomaku imala je stres, danas se to u meni izjavljuje.
Znači ovako: zatvoren sam imam strah da putujem dalje od određenog kruga "sigurnosti" jer se tu osjećam sigurno, učinio bih sve što treba samo da se izliječim tog straha i da mogu normalno da živim.
Oženio bih se, obišao svoju rodbinu i uživao u svakom Allahovom danu moga života, samo da nemam strah ovaj u sebi, i što je najgore što ne mogu da se kontrolišem, neke misli mi stalno vrebaju glavom i govore mi da ako odem i malo dalje da će mi nešto biti, nakon čega slijedi panika, teško disanje, nekontrolisanje, znojenje....
Molim vas, Allah vas dragi nagradio, da mi pomognete ako ikako možete ili da mi dadnete savjet, jer ja bih stvarno volio da se otvorim i krenem. Hvala unaprijed.

Na pitanje odgovara

Odgovor

 Često naglašavamo da iskušenje osobu pogađa shodno stepenu njene vjere, ša to je osoba čistija, to joj je i iskušenje snažnije.
Preporučili bismo Vam slijedeće:
1. da se pokušate, koliko-toliko, smiriti, uzeti abdest i proučiti četrdeset puta Ajetul Kursijju; prije toga zamoliti dragoga Allaha da prihvati učenje i da Vas izliječi od toga problema.
2. da obavezno uporedo sa tim, dakle što prije, otiđite svome doktoru i zamolite ga da Vas preporuči za razgovor sa specijalistom; nemojte da Vas ovo odbija, ukoliko je riječ o nekom psihičkom poremećaju, to je samo oboljenje kao i svako drugo (prehlada, upala pluća...) samo što nama, nažalost, nedostaje kultura bolesti pa, kao jedna od posljedica, nervno opterećene osobe bîvaju na neki način obilježene u društvu; no, časni Kur'an i Sunnet ne prave nikakvu razliku te vrste između oboljenja; za svaku bolest dragi Bog je podario i lijek, pa nam je stoga blagoslovljeni Poslanik preporučio da se liječimo.
Najbolje bi bilo da Vas Vaš ljekar uputi nekom obrazovanom psihoterapeutu, specijaliziranom za tretiranje fobija (strahova). To liječenje je proces koji traje ali koji, s Božijom pomoći, daje jako dobre rezultate.