Pitanja i odgovori (72): Čestitanje praznika nemuslimanima

Esselamualejkum. Na Sarajevox com stranici i na poznatom Fecebooku sam pročitao i pregledao slike uvaženog reisa Cerića kako sjedi sa jevrejima, i za stolom punog alkohola, vina. Tamo piše da je naš uvaženi poglavar proslavio ovaj jevrejski praznik zajedno sa drugim istaknutim bošnjačkim ličnostima iz političkog života.
Molim vas da mi vi kao fatva emin islamske zajednice objasnite kako je to moguće. Podsjećam vas na Qur anske ajete i govor Islamskih učenjaka kao što je šejh Bin
Baz rahmetullahi alejhi, predsjednik komisije za fetve u Saudijskoj Arabiji, koji je izdao slijedeću fetvu:
Pitanje: Neki ljudi učestvuju sa kršćanima u njihovim praznicima, šta vi kažete o tome?
Odgovor: Nije dozvoljeno muslimanu niti muslimanki da učestvuje sa kršćanima, jevrejima i drugim nevjernicima u njihovim praznicma. Vadžib (obaveza) im je kloniti se takvih stvari, jer onaj ko oponaša jedan narod on je od njih. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je upozorio na poistovjećivanje sa njima i kićenje njihovim moralom. Stoga je obaveza vjerniku i vjernici da se pripaze. Nije im isto tako dozvoljeno da ih pomažu bilo čime u njihovim praznicima jer su to praznici koji su oprečni Šerijatu. Tako da nije dozvoljeno učestvovati u njima, niti ih pomagati u njima pa makar to bilo sa kahvom ili čajem, posuđem ili nečim drugim, jer Uzvišeni Allah kaže:

وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى
الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ شَدِيدُ
الْعِقَابِ

“Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i bogobojaznosti, a ne
sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allaha jer Allah
strašno kažnjava.” (Maide, 2)
A učestvovanje sa nevjernicima u njihovim praznicima je vid sudjelovanja u grijehu.
 
Izvor: Medžmu'u fetava šejh Bin Baz 6/405.
 
Nadam se vašem odgovoru,da vas Allah nagradi svakim hajrom.Amin.
 

Na pitanje odgovara

Odgovor

Koliko možemo vidjeti iz Vašega uvodu, obraćate se Fetva-i eminu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, stoga Vam ponovno skrećemo pažnju da ovo nije zvanična stranica Islamske zajednice (adresa zvanične stranice glasi: www.rijaset.ba), te Vas molimo da ubuduće precizirate kome se obraćate, u smislu da uskladite osobu/instituciju i valjanu internet adresu.
S naše strane, skrenuli bismo Vam pažnju da postoji razlika između učestvovanja u nekome činu i podijele radosti s nekim uslijed toga čina. U kontekstu Vašega pitanja, treba razlikovati obredoslovno proslavljanje praznika i čestitanje toga praznika osobama koje ga prihvataju kao svoj.
O ovome je već pisano. Prof. dr Enes Ljevaković, kao fetva-i emin Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na pitanje osobe iz miješanog braka da li je uredu da čestita nemuslimanima u porodici njihov praznik, i može li prihvatiti njihove čestitke za njen islamski praznik, ovako je odgovorio:
 
„Nema šerijatske smetnje da im čestitate njihov vjerski praznik, kao znak lijepog međuljudskog ponašanja i odgovor na njihovo čestitanje Bajrama. Uzvišeni kaže: 'A kada budete pozdravljeni, uzvratite na ljepši način, ili istim pozdravom!' To niukojem slučaju ne znači podržavanje i slaganje s njihovim vjerovanjem u dogmom u vezi tih praznika.“
 
(www.rijaset.ba, od 29. 12. 2010., naslov: „Čestitanje praznika nemuslimanima“)